NieuwsBrexit

Yes Minister? No, Minister!

Boris Johnsons topadviseur Dominic Cummings is op zoek naar ‘gekkies en zonderlingen’, naar ‘echte jokers’. Jonge mensen met creatieve en excentrieke ideeën kunnen volgens de tegendraadse Brexit-strateeg van groot belang zijn bij de hervormingen van het landsbestuur nadat het VK de EU verlaten heeft. 

Topadviseur van Boris Johnson Dominic Cummings.Beeld EPA

Kamerleden, vakbonden en de top van de ambtenarij hebben meteen negatief gereageerd op het ‘ondermijnende’ initiatief van de machtige adviseur. Deze kritiek zal voor Cummings slechts zijn gelijk bewijzen. Volgens hem is het huidige Britse ambtenarenapparaat ingeslapen en stroperig. Hij heeft, zo laat hij doorschemeren in een 3.000 woorden tellend essay, geen behoefte aan doorsnee afgestudeerden van Britse topuniversiteiten.

Volgens Cummings leren studenten allemaal hetzelfde, zoals ‘gewauwel over identiteit en diversiteit’.  Hij wil ‘echte cognitieve diversiteit’. ‘Wat we nu nodig hebben, zijn echte jokers, artistiekelingen, mensen die nooit naar de universiteit zijn geweest, die zich vrij hebben gevochten uit penibele situaties.’ Als voorbeeld wijst hij op eigenzinnige personages uit de sciencefictionboeken van William Gibson.

De 48-jarige waarschuwt dat mensen die voor hem werken weinig weekeinden vrij zullen hebben, en weinig tijd voor relaties. ‘Het zal uitputtend zijn, maar interessant en als je het redt, zal je als 21-jarige bij dingen betrokken zijn die andere mensen nooit zullen zien.’ Aan wat de afdeling personeelszaken vindt, heeft hij geen enkele boodschap. Mensen die niet blijken te voldoen, staan wat hem betreft binnen een week weer op straat. 

Hij voegt eraan toe geen behoefte te hebben aan bluffende kostschooljongens.

‘The blob’

Cummings heeft zelf op kostschool gezeten, om daarna geschiedenis te studeren in Oxford. Daarna zocht hij het avontuur in post-communistisch Rusland waar hij een vliegdienst probeerde op te zetten. Hij was lange tijd de speciale adviseur van minister van Onderwijs Michael Gove, die een bittere strijd leverde met het behoudende, ingedutte onderwijsestablishment, bijgenaamd ‘the blob’.

Wat Cummings betreft zien te veel rijksambtenaren hun werk als een negen-tot-vijfbaan, waarbij ze alleen maar denken aan een goede oude dag. Dat is niet de visionaire houding die nodig is om het land grondig te hervormen. ‘De Brexit brengt grote beleidsveranderingen met zich mee en een nieuwe manier van besluitvorming’, schrijft hij, erop wijzend dat er nu ministers zijn die risico’s durven te nemen.

Tevens stelt hij vast dat de regering over een gezonde meerderheid beschikt, zodat er geen zorgen hoeven te bestaan over impopulariteit op de korte termijn. Naast ‘weirdos and misfits with odd skills, zoekt hij datawetenschappers, softwareontwikkelaars, economen, beleidsexperts, projectmanagers en ‘jonge onderzoekers van wie eentje mijn persoonlijke assistent zal zijn’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden