Ybeltje voorzag al problemen met mariniersverhuizing

Uw politieke nieuwsbrief

Robert Giebels
null Beeld ANP
Beeld ANP

Goedemiddag. Morgen zijn de gemeenteraadsverkiezingen, vandaag protesteren de mariniers in Doorn tegen hun verhuizing naar Vlissingen. Waar hadden we daar ook alweer eerder over gelezen? Juist, in het boek van Ybeltje Berckmoes.

En verder: zijn de vrijwilligers die woensdag de stemmen gaan tellen te vertrouwen? Hoe krijg je jongeren die zeggen te gaan stemmen zo ver dat ze dat ook echt gaan doen?

Lees het in onze Dagkoersen. U kunt hier regelen dat u ze dagelijks in uw mailbox ontvangt.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

KAZERNE VAN DE DAG
Blijft Vlissingen leeg?

Het Korps Mariniers kampt met een ongekende leegloop doordat de kazerne tegen de zin van de militairen in 2022 gaat verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Verslaggever Natalie Righton schrijft vandaag in de Volkskrant dat als die leegloop van het eerste kwartaal doorzet, de elite-gevechtseenheid aan het eind van dit jaar 10 procent van zijn personeel kwijt is.

Het bericht roept herinneringen op aan een saillante anekdote uit de memoires van Ybeltje Berckmoes, de voormalige VVD-parlementariër die tot aan publicatie van haar boek slechts bekend stond als het onopvallendste Kamerlid. Ze schrijft daarin hoe de voorgenomen verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen haar 'als kersvers woordvoerder defensiepersoneel' een blik op Haagse politieke machinaties gaf.

Berckmoes ging in 2012 kennismaken met demissionair defensieminister Hans Hillen. Wat zou het mooi zijn, zei CDA'er Hillen, als de kazerne van de mariniers naar de geboortestad van hun aartsvader Michiel de Ruyter, Vlissingen, zou gaan. Bovendien zou het een mooi afscheidscadeau zijn voor 'Karla'. Daar konden de praktische bezwaren van Berckmoes toen niet tegenop. Pas achteraf besefte zij dat Hillen het over diens partijgenoot Karla Peijs had gehad, die zou afzwaaien als commissaris van de koningin in Zeeland.

Berkmoes' bezwaren van destijds klinken nu uit de monden van de bezorgde militairen. 'De pijn voor de mariniers zit vooral in de verhuizing vanuit het midden van het land naar Zeeland', schrijft Righton. 'Hun partners vrezen dat er voor hen geen werk is in Vlissingen en dat een koophuis daar nooit meer verkocht kan worden.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

TWIJFEL VAN DE DAG
Stemmentellers te vertrouwen?

Argumenten ontbreken, maar FvD-leider Thierry Baudet vertrouwt de stemmentellers niet, de duizenden mannen en vrouwen die woensdagavond en -nacht op hun knieën naar kleine roodgekleurde vakjes speuren op veel te grote stembiljetten. Volgens Baudet is er iets mis met mensen die zich vrijwillig voor die klus aanmelden - wat is niet duidelijk - en hij roept de kiezer op als toezichthouder naar het stemmentellen te gaan. Althans, in Amsterdam, de enige gemeente waar FvD meedoet.

Volkskrant-verslaggever Hessel von Piekartz hoorde dat een Amsterdamse stemmenteller hooguit 50 euro krijgt, minstens 18 moet zijn, van minimaal mbo-3-niveau is, Nederlands spreekt en liever geen lid is van een politieke partij of kandidaat-raadslid - al zegt de Kieswet daar niets over. Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is niet nodig. Volgens de Kiesraad is het telsysteem zo, dat als iets niet klopt, het altijd wel door iemand wordt opgemerkt. Maar extra ogen van de door Baudet opgeroepen toezichthoudende kiezers, zijn wat de Kiesraad betreft altijd welkom.

null Beeld ANP
Beeld ANP

DOELGROEP VAN DE DAG
Experiment met jongeren

Elke verkiezing weer blijkt jong veel minder gemotiveerd om te stemmen dan oud. Bij de gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden zei 61 procent van de jongeren tegen opiniepeiler TNS Nipo (nu Kantar Public) dat ze waarschijnlijk gingen stemmen. Van deze jongeren komt liefst een op de drie die belofte niet na. Hoe deze toch welwillende jongeren te helpen? Daarvoor is dit jaar in Rotterdam een experiment onder mbo-scholieren met als motto 'Geen smoesjes, laat je stem horen'.

De mbo'ers die een tijdje geleden beloofden dat ze woensdag gaan stemmen, moesten dat in hun sociale omgeving uitspreken en zichzelf een kaartje sturen. Op de voorkant staat 'beloofd is beloofd' en op de achterkant de herinnering aan 'mijn toekomstige zelf' te gaan stemmen. De kaart is inmiddels bezorgd. De gedragswetenschap zegt dat mensen doorgaans consistent willen zijn. Zullen de mbo'ers na A ook B willen zeggen? Voelen ze druk van vrienden en familie om hun belofte na te komen? Dat weten we na woensdag. Het smoesje dat ze het stemhokje niet konden vinden, gaat in ieder geval niet op, want dat staat bij hen op school.

BNN-presentator Tim Hofman probeerde vorig jaar met Alexander Pechtold (D66) en Mark Rutte (VVD) jongeren in de trein over te halen te gaan stemmen. Beeld ANP
BNN-presentator Tim Hofman probeerde vorig jaar met Alexander Pechtold (D66) en Mark Rutte (VVD) jongeren in de trein over te halen te gaan stemmen.Beeld ANP

EN DAN NOG DIT

Wat we kijken
Vanavond vanaf half negen op NPO1: het wisselbad dat verkiezingsdebat heet. Verdeeld over zes ronden gaan beurtelings lokale en landelijke politici in debat over drie thema's: achtereenvolgens werk & inkomen, wonen, en samenleving & integratie. De lokale kandidaatsraadsleden komen uit Enschede, Utrecht en Rotterdam. Met name de Rotterdamse lijsttrekkers hebben door de grote media-aandacht inmiddels zelf landelijke bekendheid verworven. Laatste kans ook voor de landelijke kopstukken om met een kernachtige boodschap de twijfelaars te overtuigen. Verslaggever Ariejan Korteweg is er bij om hun keuze te duiden. Met name de laatste ronde belooft pikant te worden, zegt hij, met debatjes tussen eerst Pechtold en Wilders en vervolgens Klaver en Rutte.

Raadslid = elitebaan
Strak getimed, een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen, komt de Raad voor het openbaar bestuur (ROB) met een waarschuwing over... gemeenteraadsleden. Dat dreigen vooral mensen te worden die genoeg tijd en geld hebben om het zware raadswerk te doen. Veel gemeenteraadsleden kunnen dat bijbaantje steeds moeilijker combineren met hun echte baan en vrije tijd. Verlicht de werkdruk en verhoog de beloning van raadsleden, is het advies van de ROB. 'Als je niet oppast wordt het een baan voor de elite', zegt ROB-voorzitter en commissaris van de koning van Zeeland Han Polman. Uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten blijkt dat raadsleden vooral in kleine gemeenten gemiddeld ouder zijn: 53,6 jaar.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden