Weblog

Yasser Booley's fotoshow onder het viaduct, voor de 'bergies'

De jonge Zuid-Afrikaanse fotograaf Yasser Booley is net terug van een ontdekkingsreis naar de rest van Afrika. Met treinen en bussen trok hij van zijn woonplaats Kaapstad via Zimbabwe en Zambia naar Tanzania, eindpunt het kruidnageleiland Zanzibar. Onlangs verscheen van hem met een overzicht van zijn fotowerk: South Africa at Liberty. Zie een prachtige fotoproductie op ZAM. Hieronder een gesprek in Kaapstad.

Straatjongen in Kaapstad.Beeld Yasser Booley

Op zijn reis door Zuidelijk Afrika sprak hij met iedereen - 'Afrikanen praten zo gemakkelijk, bijna overal was ik welkom' - in de bussen, op straat. Waar hij verhalen hoorde, bleef hij een paar dagen hangen. Hij hield een reizigersblog bij. En maakte portretten. 'Het gaat me niet zo zeer om fotograferen, dat is voor mij een alibi om mensen aan te spreken. Eerst praten we, dan willen ze graag op de foto.'

Hij vertelt het nog natrillend van de reis en van de tyfus die hij heeft opgelopen. Hij is thuis, hier in de koffietent Batavia; de buurt is de Bo-Kaap, de wijk van Kaapstad vol felgekleurde huisjes en een islamitische, van oorsprong Maleisische cultuur. Booley groeide hier op, zijn mails staan vol inshallahs.

Hij begon met fotograferen in zijn omgeving. 'Eerst gewoon mijn familie en vrienden hier in de buurt.' Wat ze doen, hoe ze eruit zien. Die intimiteit - de mensen op de foto lijken bijna kennissen ook voor een vreemde kijker - hield hij vast, tot de dag van vandaag. Toch zijn het vaak mensen aan de zelfkant, de verliezers, daklozen.

Booley is eigenlijk dol op hen: 'Ik wil ze leren kennen en hen dan laten zien. Ken je de zwervers, we noemen ze in Kaapstad 'bergies', de mensen zonder huis die in de heuvels rond de stad in de natuur sliepen vroeger. Nu bivakkeren ze onder viaducten. Ik heb een feest georganiseerd op hun plek onder een brug naar de hippe buurt Woodstock met al die chique galeries. Ik projecteerde mijn foto's van de daklozen zelf op de betonnen muren. Er was wijn, er waren hapjes. Buurtbewoners en de bergies vierden feest!'

Tijdens het gesprek loopt er weer een buslading toeristen langs café Batavia; ze maken snel foto's van de kleurrijke buurt in de straatjes tegen de heuvel die vers zijn opgeschilderd. Daar wonen nu veel importbewoners, zegt Booley. De wijk die in zijn jeugd zo'n levendig straatleven kende, is veranderd. Gentrification is het woord: de rijken kopen de armenhuisjes op en de prijzen schieten omhoog. Het is een gouden plek voor Airbnb en kamerverhuur. Voor wat afgebladderde huisjes met sfeer moet je de achterafstraatjes opzoeken; daar woont zijn familie nog.

Hij heeft hen en de andere Kaapstad-ers die slecht zichtbaar zijn in het toeristische en witte centrum de afgelopen twintig jaar vastgelegd. Een overzicht van zijn werk verscheen onlangs in een boek, bij een Belgische uitgever. Nu werkt hij aan een boek over zijn ontdekkingsreis onder de 'andere' Afrikanen.

Hij ziet er wat anders uit, met zijn Aziatische achtergrond, maar hij is in de ban van het 'afrikanisme', een filosofie van Afrikaanse broederschap die hij onlangs heeft bedacht. 'In Zambia werd ik door een politieman hardhandig aan mijn arm meegetrokken terwijl ik met wat sloebers zat te praten. Ik werd ondervraagd uit een soort paranoia voor Zuid-Afrikanen. Ik vertelde van mijn project en mijn filosofie, en die agent werd een van mijn trouwe volgers!'

In Zuid-Afrika neemt de weerzin tegen immigranten uit de buurlanden toe en dat heeft tot geweld geleid. Zijn foto's en blog bieden een tegenwicht hoopt hij. 'Als we maar met elkaar bomen blijven opzetten.'
Wim Bossema

Een van de vrienden die Yasser Booley maakte op zijn treinreis door Zuidelijk Afrika.Beeld Yasser Booley

Yasser Booely: South Africa at Liberty. Uitgeverij: Stichting Kunstboek. ISBN: 9789058565631. 29,00 euro. Bestellen klik hier.

Beeld kunstboek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden