Yasser Arafat uit kritiek op zichzelf en zijn bestuur

De Palestijnse president Arafat heeft woensdag toegegeven dat hij en leden van het Palestijns bestuur 'onaanvaardbare fouten' hebben gemaakt. Maar hij kondigde geen concrete maatregelen aan....

AP en Reuters

Het komt zelden voor dat Arafat fouten toegeeft, maar 'zelfs profeten maken fouten', voegde hij eraan toe. Functionarissen in de Palestijnse Autoriteit maakten misbruik van hun machtspositie, stelde Arafat. En: zij schonden het vertrouwen dat in hen was gesteld.

De 75-jarige Arafat liet er anderzijds geen twijfel over bestaan dat hij met de huidige bestuursvorm verder wil. Hij gaf niet aan wat zijn fouten zijn, en wat en hoe hij hervormingen wil doorvoeren. Dit tot ongenoegen van vooraanstaande Palestijnen, zoals Hanan Ashrawi die zei dat Arafat meer moet doen dan alleen maar spreken, wil de PA overleven.

Arafat staat onder grote druk. Zijn Palestijnse tegenstanders beschuldigen hem ervan de corruptie binnen het bestuursapparaat welig te laten tieren. Arafat erkende dat er geen echte inspanningen zijn verricht om wet en gezag af te dwingen in de Palestijnse gebieden. Volgens hem zijn er meer inspanningen en steun nodig voor de veiligheid van de bevolking.

De benoeming door Arafat van een familielid op een hoge veiligheidspost in de Gazastrook lokte vorige maand gewelddadige protesten uit. Arafat maakte de benoeming daarop ongedaan.

De vage bewoordingen die hij gebruikte wekken de indruk dat Arafat met zijn toespraak van woensdag slechts de druk die op hem wordt uitgeoefend heeft willen verlichten. Een van zijn grootste tegenstanders in het parlement, oud-minister Abdel Jawad Saleh, zei na afloop van de toespraak dat Arafat niet werkelijk hervormingen wil en dat binnenkort een Palestijnse opstand tegen hem zou kunnen uitbreken. Uit solidariteit met hongerstakende Palestijnen in Israëlische gevangenissen nam Arafat woensdag geen voedsel tot zich.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden