Yannis Stournaras: geliefd bij de trojka, gehaat in Athene

Yannis Stournaras zit tussen hamer en aambeeld. De president van de centrale bank van Griekenland zou graag concessies doen om een akkoord te bereiken, maar moet het compromisloze standpunt van zijn premier Tsipras en diens minister van Financiën Varoufakis uitdragen.

President van de centrale bank van Griekenland Yannis Stournaras. Beeld null
President van de centrale bank van Griekenland Yannis Stournaras.

Dat blijkt hij soms met openlijke tegenzin te doen. Woensdag kwam hij hard in aanvaring met de regering toen hij in het Griekse parlement het jaarverslag van de Bank van Griekenland moest presenteren. In zijn speech waarschuwde hij 'dat het mislukken van de onderhandelingen met de EU het begin van een pijnlijke weg zal zijn die leidt tot een bankroet en het vertrek van Griekenland uit de eurozone en waarschijnlijk ook de EU'.

'Griekenland zal hierdoor wegzakken tot een arme natie in het diepe zuiden van Europa', waarschuwde hij. Parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou van de regerende Syriza weigerde het jaarverslag vervolgens te accepteren en beschuldigde hem 'het democratische proces in het parlement te ondermijnen'.

Good cop

Hoe meer hij wordt gehaat in Athene hoe populairder hij lijkt te zijn in Brussel en Frankfurt. Bij de ECB koesteren ze hem als de 'good cop' tussen de 'bad cops'. Dat Syriza weinig op heeft met de centrale bankpresident is niet verrassend. Yannis Stournaras is lid van de Democratische Partij van voormalig premier Samaras die zich volgens de Grieken schuldig heeft gemaakt aan corruptie en in januari bij de verkiezingen werd weggevaagd.

Hij was zelfs minister van Financiën onder Samaras voordat hij in juni 2014 tot president van de centrale bank werd benoemd. Als minister voerde hij een keihard bezuinigingsbeleid waarmee hij de harten stal van partijen van de zogenoemde trojka maar voor de gedupeerden in Griekenland zoals ontslagen ambtenaren en gekorte uitkeringstrekkers een nationale boeman werd.

Slecht rapport

Begin mei lekte een email in de media uit waarin de centrale bank de nieuwe regering een slecht rapportcijfer gaf voor de eerste 100 dagen. Er stond in dat de totale tegoedsaldi bij Griekse banken waren teruggelopen tot 35 miljard euro. De email was ondertekend door een medewerker van de centrale bank die deze in opdracht van hogerhand zou hebben verzonden. De radicale vleugel van Syriza eiste meteen ontslag van Stournaras. Maar de Griekse centrale bank is onafhankelijk, net zoals alle andere centrale banken in de eurozone.

Overigens is zijn rol in de crisis niet onomstreden. Stournaras was begin deze eeuw hoofdonderhandelaar van de toenmalige regering van premier Kostas Simitis die erin slaagde het land tot de eurozone te doen toetreden. Hij kreeg in die tijd zelfs de bijnaam van Mister Euro.

Nu wordt gezegd dat de cijfers van toen waren gemanipuleerd en zelfs bewust vervalst. Aan de andere kant was hij de man die de huidige minister van Financiën Varoufakis in 2000 vroeg hoogleraar te worden aan de universiteit van Athene.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden