Column

Yanis, ik mis hem nu al

 

Yanis Varoufakis.Beeld ANP

Toen hij net was aangetreden als minister van Financiën van veelgeplaagd Griekenland raakten we niet uitgepraat over zijn leren jasje, zijn robuuste kaaklijn, zijn al even robuuste omgang met gesprekspartners die gespeend was van elke poging tot diplomatie, zijn hemd uit de broek, zijn ideologisch geïnspireerde dasloosheid, zijn kribbige uithalen naar iedereen die na de zoveelste verhandeling over 'de humanitaire ramp' die zich in Griekenland aan het voltrekken is voorzichtig 'ja, maar' terug zei.

Ja maar, de belastingmoraal van jullie superrijke scheepsmagnaten, bijvoorbeeld.

Of: ja maar, dat kladje met anderhalf staatje waarvan de totalen niet kloppen, dat is toch niet de Griekse conceptbegroting?

Of: ja maar, slaat u wel de juiste toon aan als u niet alleen gelijk wil hebben, maar het ook wil krijgen?

Of: ja maar, uw Eurogroepcollega's kennen uw colleges over de schande van de bezuinigingspolitiek inmiddels van buiten (en wij ook), ze willen nu graag een lijstje met hervormingsplannen, gewoon een lijstje, met concrete dingen.

Of: ja maar, het is misschien niet handig om Katerina van de bakker en die lieve buurjongen met dyscalculie op te nemen in jullie technische team dat staande de eurogroepvergadering snel verschillende opties moet kunnen doorrekenen.

Een enkeling dichtte hem uitzonderlijke onderhandelingskwaliteiten toe omdat hij iets deed met speltheorie, een moeilijk te doorgronden discipline. Maar nu is Yanis Varoufakis van het veld gehaald. Te veel verkeerde passes, te vaak spugen naar de tegenstander, te veel verongelijkte discussies met de scheidsrechter. En nul doelpunten.

Varoufakis blijft de Griekse minister van Financiën, benadrukt Athene - ze zouden wel gek zijn om hem weg te sturen, want thuis is hij onverminderd populair. Wel bracht premier Tsipras enkele 'kleine wijzigingen' aan in het team dat in Brussel moet onderhandelen over steun aan Griekenland - en derhalve over de toekomst van de Grieken in de eurozone - door een nieuwe, kalmere hoofdonderhandelaar aan te wijzen. Het lot van Griekenland ligt voortaan in handen van plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Euclid Tsakalotos. De conclusie in kringen van eurowaarnemers was snel getrokken: Yanis is op een zijspoor gemanoeuvreerd!

Wie het raam openzette, kon gejubel horen opstijgen uit Brussel. Door de obligatiemarkten ging een zucht van verlichting, in Athene stegen de aandelenkoersen, en in de omgeving van Wageningen zag iemand een onbekende naakte man woeste dansbewegingen maken rond een vreugdevuur.

Het wordt spannend of Yanis Varoufakis het zal volhouden om voortaan in het openbaar zijn mond te houden over eurokwesties. Een paar dagen geleden twitterde hij dit: 'FDR, 1936: 'They are unanimous in their hate for me; and I welcome their hatred.' A quotation close to my heart (& reality) these days.'

Drieduizend retweets.

Iemand die zich zonder waarneembare terughoudendheid spiegelt aan de historische grootheid Franklin Delano Roosevelt die Amerika met zijn New Deal door de grote depressie sleepte: ik vind het mooi. Het zal wel verstandig zijn om hem te muilkorven, en tactisch beter, maar ik mis hem nu al. Yanis, glamourboy tussen de dorknopers, man naast wie Jeroen Dijsselbloem verschrompelt tot een bestofte archivaris.

Het waren 92 heerlijke dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden