Yab Yum moet dicht

Seksclub Yab Yum in Amsterdam gaat voorgoed dicht. De gemeente heeft afdoende aangetoond dat het bordeel misbruikt kan worden voor criminele activiteiten.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Yab Yum werd in 1999 ver beneden de marktwaarde verkocht aan Hennie Vittali. Al vroegtijdig ging het gerucht dat de zaak onder dwang was afgegeven aan criminelen, al of niet verbonden met de Hells Angels.

Een zwager van de nieuwe eigenaar is prominent lid van de Hells Angels en was tot voor kort portier bij het bordeel. Deze relatie heeft het bordeel uiteindelijk de das omgedaan, zoals blijkt uit het gerechtelijk vonnis.

De zwager heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan geweldsmisdrijven. De rechter: ‘De exploitatie van een prostitutiebedrijf, waarbij zowel klanten als prostituees zich veelal in een kwetsbare positie bevinden, is bij uitstek een activiteit waarbij moet worden gevreesd dat iemand die zich in het verleden heeft schuldig gemaakt aan geweldsmisdrijven en bedreiging, dat in het kader van de bedrijfsvoering opnieuw kan doen.’

Groot belang
Dat de Hells Angel niet meer op de loonlijst van Yab Yum staat en dat hij voor een aantal feiten waarvan hij wordt verdacht niet is veroordeeld, speelt volgens de rechter geen rol. ‘Waar het om gaat is of de vergunningverlening faciliterend zou kunnen werken ten aanzien van het begaan van dergelijke strafbare feiten.’ Het stadsbestuur heeft er volgens de rechter derhalve groot belang bij dat het bordeel onmiddellijk wordt gesloten.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor de strijd die het stadsbestuur is aangegaan met de georganiseerde criminaliteit. Grote delen van de Wallen en andere delen van de Amsterdamse binnenstad zullen worden schoongeveegd, ook als malafide exploitanten van bordelen, prostitutieramen, gokhallen en coffeeshops buiten het bereik van de strafrechter weten te blijven.

Met behulp van de Wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) kunnen vergunningenhouders intensief worden doorgelicht en zijn in veel gevallen vermoedens van banden met de onderwereld al voldoende om exploitatievergunningen te weigeren.

Het luxe bordeel Yab Yum aan de Singel in Amsterdam (foto uit 2004). (ANP) Beeld ANP
Het luxe bordeel Yab Yum aan de Singel in Amsterdam (foto uit 2004). (ANP)Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden