'Yab Yum in handen van Hells Angels'

De gemeente Amsterdam vermoedt inderdaad dat de beroemde seksclub Yab Yum feitelijk in handen is van de Hells Angels. Zij zouden de zaak in 1999 hebben overgenomen door middel van afpersing en bedreiging.

Dat bleek donderdag tijdens een kort geding dat Yab Yum heeft aangespannen tegen het besluit van de gemeente de vergunning van het etablissement in te trekken. De hoofdstad deed dat na advies van het bureau Bibob, dat controleert of ondernemers hun licenties misbruiken voor criminele activiteiten. Geruchten over de relatie tussen de Hells Angels en de seksclub doen al langer de ronde. Tot nu toe wilde Amsterdam echter niet bevestigen waarvan zij Yab Yum precies verdenkt.

‘De overname is een door de Hells Angels opgezette operatie’, aldus een juriste van de gemeente. Een aanwijzing daarvoor zou zijn dat de zaak destijds voor 1,8 miljoen euro van eigenaar wisselde, terwijl 9 miljoen euro een marktconform bedrag zou zijn geweest. De motorclub zou de vorige exploitant ook al voor de gedwongen deal hebben afgeperst.

Sinds de verkoop zou niet Vittali, maar een niet nader genoemd lid van de Hells Angels het etablissement leiden. Officieel werkte diegene er tot voor kort slechts als beveiliger. Deze man stond onlangs nog terecht in het niet-ontvankelijk verklaarde strafproces tegen 22 leden van de motorclub.

Holleeder
Ook zou hij banden hebben met vermeende Amsterdamse topcriminelen als Willem Holleeder. Op papier werkt de man inmiddels niet meer bij Yab Yum, maar hij heeft er volgens de gemeente nog steeds een flinke vinger in de pap.

Volgens advocaat Rob IJsendijk van de seksclub zijn de beschuldigingen niet meer dan ‘vermoedens en veronderstellingen waarvoor elke feitelijke grondslag ontbreekt’. Daardoor zou Amsterdam zich ‘op de rand van de rechtsstaat’ begeven.

De juriste van de tegenpartij wees er echter op dat de overheid volgens de wet Bibob juist geen harde bewijzen nodig heeft om een vergunning in te trekken. De rechter doet eind deze week of begin volgende week uitspraak.

Vittali liet overigens weten dat de gemeentejuristen volgens hem hun geheimhoudingsplicht hebben geschonden door tijdens het geding uitgebreid over de verdenkingen te vertellen. Bibob-onderzoeken zijn in principe vertrouwelijk. Hij overweegt dan ook aangifte tegen hen te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden