Yab Yum gaat alvast dit jaar niet meer dicht

De twintig personeelsleden en veertig tot vijftig dames van seksclub Yab Yum houden nog zeker enige weken werk.

De bewering dat er rond Yab Yum bedreiging en afpersing plaatsvindt, kan de gemeente niet op heel korte termijn onder de aandacht van de rechter brengen.

Dit bleek vrijdag tijdens het kort geding dat door de eigenaar van Yab Yum tegen de gemeente Amsterdam en de stadsdeelraad centrum was aangespannen. 'Ik denk dat we de zaak voor 80 procent in de pocket hebben', zei raadsman mr Rob IJsendijk van Yab Yum na afloop. 'Het enige aantijging van de gemeente is dat de directeur/grootaandeelhouder een zetbaas in van de Hells Angels. Maar dat is één zin die nergens wordt hard gemaakt.'

Exploitatievergunning
Op 16 november schreef de gemeente Yab Yum aan dat de exploitatievergunning voor prostitutiebedrijf en de horecavergunning niet zouden worden verlengd. Reden was een negatief advies van Bureau Bibob dat de relaties van ondernemingen met de onderwereld onderzoekt. De roemruchte club aan de Singel zou binnen vier weken moeten sluiten. Yab Yum diende hiertegen een bezwaarschrift in, maar de gemeente wilde de sluiting lopende de procedure al doorzetten.

'Het is een kleine zaak met een groot gevaar', zo omschreef vrijdag een van de gemeentejuristes Yab Yum. 'Het is van de gekke dat de overheid enerzijds zoveel tijd en moeite steekt in de opsporing en vervolging van criminelen en anderzijds het ontplooien van criminele activiteiten faciliteert', verdedigde zij een snelle sluiting.

Yab Yum ontkent dat er van criminele activiteiten als bedreiging en afpersing sprake is. Dat berust volgens IJsendijk alleen maar op de geruchtenstroom rond de overname van Yab Yum acht jaar geleden.

Zetbaas
Yab Yum werd in 1976 opgericht door Theo Heuft. Acht jaar geleden verkocht hij het aan Hennie Vittali, maar kreeg er zo weinig voor dat geruchten de ronde deden dat hij was afgeperst en dat Vitalli een zetbaas was van de Hells Angels. Heuft het dit altijd ontkend.

Volgens de gemeente is er nog altijd sprake van een een zakelijke samenwerkingsverband van Yab Yum met een derde die strafbare feiten pleegt. Hiermee wordt gewezen op twee werknemers die banden hadden met de criminaliteit en in dienst waren van Yab Yum. De seksclub heeft in september echter een einde gemaakt aan hun arbeidscontracten. Eén is afgevloeid, de ander ontslagen. Volgens de gemeente betekent het einde van de contracten niet automatisch ook het einde van de contacten.

De voorzieningenrechter boog zich gisteren alleen over het spoedeisende belang van sluiting in deze complexe zaak. Maar daarover nam hij tot teleurstelling van de gemeente geen besluit. Hij zal pas tussen kerst en nieuwjaar uitspraak doen. Mocht hij ja zeggen, dan volgt nog een inhoudelijke behandeling in het nieuwe jaar. 'Voordat er dan uitspraak is, zal het eind januari zijn. En op 31 januari is ook al de bestuurlijke hoorzitting over het bezwaarschrift van Yab Yum tegen de gedwongen sluiting'. aldus IJsendijk. Daarna moet burgemeester Cohen een definitief besluit nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden