XTC maakt depressief

Zelfs het eenmalig slikken van een half tabletje XTC vergroot de kans op een depressie. Dit beweren Engelse onderzoekers van de London Metropolitan University....

De voorlopige resultaten van de studie zijn afgelopen week gepresenteerd op de jaarvergadering van de British Psychological Society.

De onderzoekers vroegen zeshonderd personen naar hun drugsgebruik. Bovendien werd de deelnemers gevraagd een vragenlijst in te vullen over hun gemoedstoestand.

De zeshonderd personen werden onderverdeeld in drie groepen: mensen die nooit drugs hadden gebruikt, mensen die alleen XTC hadden gebruikt, en gebruikers van andere drugs.

Uit de antwoorden op de vragen bleek dat XTC-gebruikers depressiever waren. Volgens onderzoeker Lynn Taurah waren ook mensen die zeiden dat ze ooit een half tabletje hadden geslikt, depressiever dan andere personen. Hoe meer XTC de deelnemers slikten, hoe ernstiger de depressiviteit.

Volgens Taurah zijn de resultaten niet te verklaren uit het feit dat depressieve personen eerder naar XTC grijpen.

Uit een ander onderzoek naar XTC blijkt dat de populaire uitgaansdrug nog nooit zo goedkoop is geweest als nu. De markt in Amsterdam is overvoerd, waardoor de prijs van een pil is gedaald tot rond de drie euro, iets duurder dan een pilsje.

De prijs van genotsproducten heeft invloed op het gebruik, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ).

Dit instituut meldde dinsdag dat

het percentage jongeren dat wekelijks alcohol drinkt, is gezakt van 45 procent in 2001 naar 41 procent in 2002. Het percentage overmatig drinkende jongeren zakte de laatste drie jaar van 23 naar 10 procent. In glazen daalde de gemiddelde wekelijkse alcoholconsumptie van 10,8 in 2000 tot 7,7 in 2002.

Het NIGZ denkt dat de komst van de euro en de daarmee gepaard gaande forse prijsverhogingen in de horeca een hoofdrol hebben gespeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden