Xtc-afval wordt steeds vaker in milieu gedumpt

Tientallen blikken chemicaliën die zijn gedumpt in een natuurgebied in Zuid-Limburg, oplosmiddelen die uit een rijdende auto worden gegooid, en de explosie van een met gevaarlijk afval volgestouwd bestelbusje waardoor in Weert een polystyreenfabriek afbrandde....

Van onze medewerker René Didde

Bij de dumpingen belandde minstens honderdduizend liter aceton in het milieu. De Unit Synthetische Drugs (USD) meldt dat het aantal dumpingen van xtc-afval in het milieu in 1998 is toegenomen. 'De criminelen lozen de afvalstoffen vooral in afgelegen natuurgebieden. Dat veroorzaakt bodemverontreiniging en schade aan het grondwater', aldus de USD, die ressorteert onder het Kernteam Zuid van de politie. Vorig jaar is ook al een waterzuiveringsinstallatie stilgelegd als gevolg van een extreem hoge concentratie ether die door de gootsteen werd gespoeld.

Vorig jaar rolde de politie 35 illegale laboratoria op, waar de drugs onder primitieve omstandigheden worden gesynthetiseerd. Aanvankelijk was de productie vooral gevestigd in oude jeneverstokerijen in het zuiden van het land, maar nu treft de politie in het gehele land laboratoria aan. Behalve grabbelaars die snel rijk willen worden, zijn volgens de USD steeds vaker grote criminele organisaties betrokken bij de productie van de populaire pillen. Hoe xtc kan worden gemaakt, valt eenvoudig te lezen op Internet-sites.

De politie weet niet hoeveel laboratoria er zijn. Vaststaat wel dat de pillen via de haven van Rotterdam in groten getale de grens over gaan. Aan de oostkust van de Verenigde Staten duiken geregeld grote partijen pillen uit Nederland op, aldus de Amerikaanse drugsjager Steven Solow, spreker op het symposium. Ook de in VS wordt het milieuprobleem onderkend, zegt Solow, wiens medewerkers al vijfduizend drugslabs ontmantelden. 'De productie van elke pond pillen levert vijf tot zes pond chemisch afval op.'

Onder legale, professionele omstandigheden hoeft de synthese van xtc en amfetaminen nauwelijks afval op te leveren, betoogt hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders, een andere spreker. 'Overtollige grondstoffen als aceton en ether kunnen eenvoudig worden opgewerkt', zegt Reijnders. Volgens hem hebben vooral micro-organismen in de bodem te lijden van de illegale dumpingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden