Xi Jinping krijgt warm onthaal in Moskou

Wereldvrede en een mondiaal strategisch evenwicht rusten op de schouders van de innige Chinees-Russische vriendschap, zo onderstreepte China's president Xi Jinping tijdens zijn eerste buitenlandse reis als staatsleider. Een grote gasdeal tussen de grootste producent en de grootste afnemer in de wereld laat echter nog op zich wachten.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Europa is uit, Azië is in - en de Amerikaanse invloed in Azië moet worden ingedamd, dat lijken de voornaamste conclusies van de uitbundige wijze waarop de Russische leiders Xi ontvingen. Zo mocht Xi als eerste buitenlandse leider een bezoek brengen aan het militaire operatiecentrum van de Russische krijgsmacht - dat nog steeds associaties oproept met een oude James Bond-film.

Beide zijden, die vanuit het Westen vaak als 'blokkerende machten' worden gezien, benadrukten dat hun traditionelere kijk op wereldpolitiek de enige waarborg kan geven voor stabiliteit. Dat wil zeggen, geen unilaterale interventies - ook niet onder het mom van mensenrechten, verduidelijkte Poetin - en geen unilaterale bouw van raketschilden in Europa of Azië.

Betwiste eilanden

President Xi pleitte daarnaast voor Russische hulp bij het tegengaan van oprukkende Amerikaanse invloed in Azië. Dat beide landen conflicten hebben met Japan over betwiste eilanden, versterkt het wederzijds begrip. Xi zei dat beide landen 'zonder aarzeling elkaars pogingen moeten steunen om hun soevereiniteit, veiligheid en ontwikkelingsbelangen te beschermen'.

Het vertoon van wederzijdse genegenheid stond in scherp contrast met de woede waarmee Russen deze week EU-voorzitter Barroso ontvingen. 'Iedereen heeft het gevoel dat de Oude Wereld is afgelopen', zei Aleksej Poesjkov, een voornaam Doemalid. 'Rusland, China en andere BRIC-landen zoeken naar een nieuw model. Dat is niet anti-westers, maar er is een vertrouwenscrisis.'

Oud-politicus Anatoli Tsjoebais stelde op de staatstelevisie vast dat de verhoudingen met Europa 'slechter zijn dan ooit in de afgelopen twintig jaar'.

Poetins droom om de afhankelijkheid van Europese afnemers te verminderen, kwam een stapje dichterbij door de deal waarbij Rosneft de komende jaren de olieleverantie aan China gaat verdubbelen, in ruil voor een lening en Chinese betrokkenheid bij de exploratie van nieuwe Russische olievelden.

De echte klapper - een deal over grote stijging van gasleveranties aan China - blijft nog buiten bereik, omdat de Chinezen niet zulke hoge prijzen willen betalen als de Europeanen. Maar de perspectieven zijn verbeterd, zeggen analisten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden