Xerox-top moet vrezen voor cel na gegoochel met cijfers

Wall Street is opgeschrikt door een nieuwe boekhoudkundige misser bij een groot concern. Na de onthulling dat telecomgigant WorldCom zijn winst met miljarden dollars had overdreven, heeft nu ook Xerox toegegeven dat het een miljardengat in zijn boeken heeft....

Van onze correspondent Bert Lanting

De producent van kopieermachines en andere kantoor-apparatuur gaat bijna twee miljard dollar afhalen van de resultaten die het de afgelopen vijf jaar heeft gerapporteerd.

Xerox was dit voorjaar al door de beurstoezichthouder SEC op de vingers getikt wegens dubieuze boekhoudkundige methoden. De SEC was tot de conclusie was gekomen dat het bedrijf een geflatteerd beeld had gegeven van de resultaten, onder meer door de inkomsten uit meerjarige lease-contracten in een jaar te boeken. Daardoor kwamen de resultaten er gunstiger uit te zien.

De SEC suggereerde dat de bedrijfsleiding de resultaten opzettelijk had opgepompt om de koers van de Xerox-aandelen op te drijven. Op basis van de prestaties op Wall Street konden de managers van het bedrijf voor miljoenen dollars aan bonussen incasseren. Xerox kocht de klacht van de SEC destijds af met een boete van tien miljoen dollar.

President Bush heeft vrijdag laten weten dat managers die de resultaten van hun bedrijf vervalsen, naar de gevangenis moeten.

De Amerikaanse president riep het Congres op vaart te zetten achter maatregelen om het toezicht op bedrijven te verscherpen. Een van zijn voorstellen is dat topmanagers voortaan persoonlijk moeten instaan voor de betrouwbaarheid van de jaarcijfers. Na de ondergang van de energiegigant Enron verdedigde topman Kenneth Lay zich met het argument dat hij niet op de hoogte was van de dubieuze financiele contructies die zijn medewerkers hadden bedacht om de verliezen van het bedrijf te maskeren.

Volgens Bush moet er ook een bepaling komen dat topmanagers hun bonussen moeten teruggeven, als blijkt dat het bedrijf de resultaten opzettelijk heeft opgeklopt. Verder wil hij dat de beurstoezichthouder SEC frauderende managers kan verbieden voortaan dergelijke posities te bekleden.

Bush' opmerkingen waren duidelijk bedoeld om de Democraten de wind uit de zeilen te nemen. De Democraten proberen de schuld voor de schandalen af te wentelen op de Republikeinen.

WorldCom, dat op de rand van faillissement balanceert nadat bekend was geworden dat het zijn financiele resultaten met liefst 3,8 miljard dollar had opgeklopt, is begonnen een deel van zijn personeel te ontslaan.

Honderden werknemers van de telefoonmaatschappij MCI, dat onderdeel van WorldCom uitmaakt, kregen te horen dat zij maandag niet meer op hun werk hoeven te komen. Ook bij het hoofdkwartier van WorldCom in Clinton (Mississippi) vielen de eerste ontslagen.

Volgens de nieuwe topman van WorldCom, John Sidgmore, zullen er in totaal 17duizend banen moeten verdwijnen bij het bedrijf. Met de afslankingsoperatie hoopt Sidgmore ruim twee miljard dollar te bezuinigen, in de hoop dat hij het concern overeind kan houden. Met de banken is vrijdag opnieuw overlegd over een reddingspakket voor het concern.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden