Wyers balanceert op rand van de afgrond

Wyers verkeert in grote financiële ademnood. De situatie is kritiek aangezien kredietverzekeraars hun handen van het beursgenoteerde woningtextielbedrijf uit Maarsbergen hebben afgetrokken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het bedrijf bracht de onheilstijding maandag zelf naar buiten, gelijk met de mededeling dat er in de laatste zes maanden van vorig jaar een 'fors' verlies is geleden. De 'exacte omvang is nog niet definitief vastgesteld', stelt Wyers in een korte verklaring.

Op de Amsterdamse effectenbeurs was die mededeling aanleiding voor een koersval. Het aandeel Wyers daalde met 12,50 gulden, of 55 procent, tot 22,90 gulden. In 1989 stond de koers nog op 52 gulden.

Hoe groot de problemen zijn, blijkt uit het feit dat kredietverzekeraars hun vingers niet meer aan de onderneming durven te branden. Dat doen ze niet zomaar, aldus een woordvoerster van de NCM, Nederlands grootste kredietverzekeraar. 'Pas als wij meerdere signalen krijgen dat een relatie niet meer betaalt, dan verzekeren we niet meer. Bedrijven die wel leveren, doen dat voor eigen risico', aldus de woordvoerster, die overigens niet specifiek op de kwestie Wyers wil ingaan.

De boycot heeft in het weekeinde voor koortsachtig overleg gezorgd. De toeleveranciers houden hun produkten vast, waardoor de verkoop bij Wyers min of meer tot stilstand is gekomen. 'Deze kwestie moet binnen enkele dagen geregeld zijn, anders zijn wij de markt kwijt', aldus Wyers-directeur P. Verberg, die zelf een belang van 8,4 procent in het bedrijf heeft.

Samen met huisbankier MeesPierson en Financieringsmaatschappij Nederland (FMN) zoekt de directeur naar geldschieters. Ook met toeleverancier Hunter-Douglas is contact gelegd, maar die heeft nog niet gereageerd, zegt Verberg. Wyers is een belangrijke afnemer van de raambekledingprodukten van Hunter-Douglas.

Duidelijk is dat Wyers het water inmiddels tot aan de lippen staat. Het bedrijf verkeert al jaren in de malaise. Door tegenvallende verkopen in de detailhandel en de woningtextielsector daalde de omzet in 1993 met negen miljoen tot 117 miljoen gulden en werd er een verlies geleden van vier miljoen. In 1992 was er al een min van 1,3 miljoen gulden.

Onlangs werd het personeelsbestand met 44 mensen gereduceerd tot 200.

In augustus vorig jaar leek Wyers de problemen in de hand te hebben. Niet alleen was het verlies in de eerste helft van het jaar teruggebracht tot 200 duizend gulden, het bedrijf wist Hunter-Douglas zover te krijgen een converteerbare lening van vier miljoen gulden op te nemen. Die lening stelt kredietverzekeraars niet tevreden, aldus Verberg, hij mag immers niet het eigen vermogen worden gerekend.

Vraag is ook of Hunter-Douglas de obligaties geheel vrijwillig hebben opgenomen. Analisten suggereren dat Hunter-Douglas leverancierskrediet heeft omgezet in een lening, omdat Wyers niet kon aflossen. Bij het Rotterdamse raambekledingsproducent wilde gisteren niemand commentaar geven. Vandaag geeft het bedrijf een persconferentie.

De ruimhartigheid van Hunter-Douglas heeft slechts even soelaas geboden. Wyers kampt met zowel liquiditeits- als vermogensproblemen, zo stelt het bedrijf in het persbericht. Uit dezelfde verklaring blijkt dat de Wyers-directie met de handen in het haar zit. 'In de komende dagen zal worden bezien of, en zo ja hoe, de problematiek met betrekking tot liquiditeit en vermogen structureel kunnen worden opgelost.'

Gezien de slechte vermogensverhoudingen kan het bedrijf weinig tegenvallers incasseren. Volgens de laatste balans die het bedrijf heeft gepubliceerd - die in het jaarverslag over 1993 - beschikt Wyers over een eigen vermogen van 7,5 miljoen gulden.

Op een balanstotaal van 56,2 miljoen gulden betekent dat een solvabiliteit van slechts 13 procent. In de eerste helft van vorig jaar moet daar ook nog eens het verlies van twee ton van worden afgetrokken.

Door de warme periode in juli en augustus vorig jaar stokte de verkoop. 'Daardoor konden we onze omzetbudgetten niet meer halen', zegt Verberg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden