Nieuws

WWF: Nederland in top vijf EU-landen gelinkt aan ontbossing

Binnen de Europa is Nederland een van de hoofdverantwoordelijken van wereldwijde ontbossing. Slechts vier EU-landen zouden meer ontbossing veroorzaken via de landbouwproducten die ze importeren. Dat schrijft het World Wide Fund for Nature (WWF) in een nieuw rapport.

Redactie
Een voor de landbouw ontbost gebied in het Braziliaanse regenwoud. Beeld AP
Een voor de landbouw ontbost gebied in het Braziliaanse regenwoud.Beeld AP

Dat ontbossing een probleem is, werd eind maart opnieuw duidelijk, toen de Global Forest Watch (GFW) en de Universiteit van Maryland op basis van satellietgegevens een toename van ontbossing in de tropen rapporteerden. Ontbossing draagt bij aan klimaatveranderingen. Bossen slaan eenderde van de menselijke CO2-uitstoot op, bij het kappen ervan komt juist CO2 vrij. Ontbossing veroorzaakte vorig jaar een uitstoot van 2,64 gigaton CO2, even veel als 570 miljoen auto’s.

Het WWF onderzocht het kappen van regenwoud voor landbouwproducten die naar de Europese Unie worden geëxporteerd. Daaruit blijkt dat Nederland een van de grootste Europese importeurs van soja is. De bonen worden verbouwd op plekken waar eerst regenwoud en savannes waren. De Nederlandse boeren gebruiken soja als veevoer, dat uiteindelijk weer geëxporteerd wordt als vlees. Nederland zou, mede hierdoor, verantwoordelijk zijn voor het kappen van bijna 30 duizend hectare oerwoud en andere natuur per jaar.

Wereldwijd wordt per jaar vijf miljoen hectare aan bossen in tropische gebieden gekapt voor de landbouw, aldus het WWF. Dat is meer dan de oppervlakte van Nederland. De EU is de een na grootste op het gebied van ‘geïmporteerde ontbossing’. De EU-landen zijn samen verantwoordelijk voor 16 procent van de ontbossing. Op de eerste plek staat China, dat is verantwoordelijk voor 24 procent.

De Europese Commissie komt in mei met een wetsvoorstel over ontbossing. Het WWF hoopt dat deze wet ervoor zorgt dat producten die iets te maken hebben met het kappen van regenwoud verboden worden op de Europese markt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden