WW-premie blijft kunstmatig hoog

De WW-premie die werknemers betalen, blijft tweemaal zo hoog als nodig is om de werkloosheidsuitkeringen af te dragen. Het kabinet wil van het overschot aan premie-inkomsten 3 miljard gulden vastzetten als reserve voor slechtere tijden....

In juni adviseerde het Landelijk Instituut voor Sociale Verzekeringen (Lisv) het kabinet om de WW-premie terug te brengen van 10 procent naar 4,2 procent van het bruto salaris. Dat advies slaat het kabinet nu in de wind, tot teleurstelling van het Lisv. Bij het instituut bestaat wel begrip voor de overwegingen van het kabinet. 'Maar de premies zijn nu echt te hoog', aldus een zegsman.

Het grote overschot in het Algemene Werkloosheidsfonds is een van de luxe problemen waarmee het kabinet kampt sinds het aantrekken van de economie en het afnemen van de werkloosheid. Het overschot, dat in de richting gaat van 4 miljard gulden, kan niet zonder risico aan de werknemers worden teruggegeven. Er komt volgend jaar al een lastenverlichting van 6 miljard gulden. Als daar bovenop nog eens miljarden extra bij de consument terechtkomen, dreigt oververhitting van de economie.

Daarom heeft het kabinet besloten er een reservepot van te maken, die als buffer dient bij een economische inzinking. Werknemers worden dan niet plotseling met hogere premies geconfronteerd. De verwachting is dat het kabinet de WW-premie volgend jaar met slechts 1 procent omlaag brengt.

Het kabinet bereidt deze weken de begroting van 2001 voor, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De ministers Borst van Volksgezondheid en Hermans van Onderwijs maken de meeste kans om wat extra's te krijgen.

Of er nog veel in het vat zit, is overigens de vraag. Tegenover een verwachte meevaller van 1 miljard gulden aan aardgasbaten, staat een bijna even grote tegenvaller aan hogere ambtenarensalarissen. De spectaculaire meevallers aan belastinginkomsten - dit jaar 12 miljard gulden - worden volgens afspraak vrijwel volledig in de aflossing van de staatsschuld gestoken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden