WW als melkkoe

Minister de Geus wil dat de ontslagvergoeding van de WW wordt afgetrokken. Dus eerst je ontslagvergoeding verteren en dan pas WW....

Een 52-jarige met een dienstverband van vijftien jaar en een inkomen van drieduizend euro per maand kan bij ontslag op basis van de kantonrechtersformule een vergoeding mee krijgen van 66 duizend euro. Nu mag hij die vergoeding houden en kan hij maximaal drie jaar een WW-uitkering krijgen van 2100 euro per maand. Straks krijgt hij nog maar vier maanden WW nadat hij eerst gedurende 32 maanden zijn vergoeding heeft moeten opeten.

De Geus hoopt dat dit scenario ontslagen werknemers zoveel schrik zal aanjagen dat ze als bezetenen op zoek naar ander werk gaan. Maar ja, met schrik schep je geen banen.

Zowel werkgevers als werknemers zijn om verschillende redenen tegen het plan van De Geus. Die afwijzing zou toch gewicht in de schaal moeten leggen, omdat de hele WW van uitkering tot uitvoering door werkgevers en werknemers tezamen betaald wordt. Daar komt geen belastingcent aan te pas. Als de ontslagvergoeding van de WW wordt afgetrokken, dan wordt op het totaal aan WW-uitgaven bezuinigd en kan de premie omlaag. Die premieverlaging levert voor ondernemers een lastenverlichting op. Maar is het wel billijk dat dat voordeel wordt opgebracht over de rug van werknemers die eerder door diezelfde ondernemers op straat zijn gezet?

In de hoogte van de ontslagvergoeding is ook verwijtbaarheid aan de zijde van de werkgever verdisconteerd. De jurisprudentie bevat talloze voorbeelden van vergoedingen, die hoger zijn dan normaal omdat de werkgever een verwijt treft voor het ontstaan van de verstoorde arbeidsverhouding of het mislukken van de reegratie na ziekte of herplaatsing bij reorganisatie. In het voorstel wordt die extra-vergoeding, aan de werknemer toegekend wegens slecht werkgeverschap, toch volledig op de WW-uitkering gekort. Is dat wel redelijk?

De WW-vervolguitkering is al afgeschaft. De zogeheten kortdurende-WW vervalt binnenkort. De toegangsleeftijd voor een bijzondere werkloosheidsuitkering voor ouderen gaat omhoog van 50 naar 55 jaar. En nu wil de minister ook nog de ontslagvergoeding afpakken.

Minister de Geus melkt de WW uit als een koe om ontslagen werknemers weer aan het werk te krijgen. Volgens de Raad van State loopt hij te hard van stapel. Maar hij weet van geen wijken.

Werkloosheid krijgt weer een verdachte status en arbeid de allerheiligste plicht. Wordt het tijd voor een recht op arbeid en een boete op ontslag?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden