Wüst weet het nu al: 2012 wordt het jaar om te oogsten

Met twee gouden en twee zilveren medialles was Ireen Wüst de koningin van de WK afstanden in Inzell.

Schaatsen


WK afstanden

INZELL -Als de Oscar Mathisen Trofee, de prijs voor de beste schaatser van het jaar, in de editie 2011 net als in 2010 (Sablikova) naar een vrouw gaat, dan maakt Ireen Wüst een beste kans. Ze verzamelde de voorbije maanden voldoende parels om de Noorse jury van de prestigieuze prijs te verleiden.


Wüst was dit weekeinde in de Duitse wintersportplaats Inzell, bij de afsluitende wereldtitelstrijd afstanden, de allerbeste van het stel. Ze werd twee keer individueel wereldkampioen, op de 1500 meter en de 3 kilometer. Haar dynamiek op de schaats was indrukwekkend.


In het weekeinde bleek zij zowaar nog een beetje kwetsbaar. Ze werd twee keer verslagen, op zaterdag door de Canadese Christine Nesbitt op de 1000 meter en op zondag door het Canadese trio (met Nesbitt) op de ploegachtervolging. Die nederlagen zouden afbreuk kunnen doen aan de beeld van de overmacht van Wüst die breed lachend tweemaal zilver incasseerde.


Haar rijtje van 2-2-0 werd door niemand geëvenaard in Inzell, waar het vele Nederlandse publiek een stuwende factor van belang was. Nesbitt, feitelijk de andere grote rijdster van het seizoen, moest het zonder die support doen.


Bij de weging van de geleverde prestaties zullen slechts kleine verschillen aan te merken zijn. Wüst heeft één persoonlijke wereldtitel meer. Nesbitt won het sprintwereldkampioenschap, maar werd bij de WK allround in het eigen Canada gedeklasseerd door de Nederlandse wereldkampioene.


In de vele wereldbekerontmoetingen was Nesbitt wél veel beter. Beide rijdsters moesten de eer van het enige wereldrecord van het seizoen aan de Tsjechische Martina Sablikova laten. In Salt Lake City legde zij de 5.000 meter af in 6.42,66.


Wüst mag hopen dat de jury ook de prestaties uit het verleden laat meetellen. Ze werd in 2006 olympisch kampioen (1500 meter) en herhaalde dat in 2010 (3000 meter). Tussendoor vocht ze vooral tegen zichzelf, doordat ze ovetraind was geraakt. Ook dat grote toernooi won ze.


De Wüst van 2011 zal volgens haar eigen berekening overtroffen worden door die van 2012. Het is het aangekondigde oogstjaar, na het huidige investeringsjaar. In 2012 zijn de WK afstanden in Heerenveen, de plaats waar schreeuwend publiek schaatsers kan opzwepen tot ongekende prestaties.


Het moment van haar schaatsleven, qua beleving, staat nog altijd geplaatst in Heerenveen, op de vrijdagavond van de WK 2007, toen ze een 38,4 op de 500 meter produceerde. Het stadion ontplofte, dat was het supergevoel waardoor de jonge Wüst een heel weekeinde boven de tegenstand uitstak. Naar dat onvergetelijke gevoel, dat van de artiest die een zaal aan de voeten weet, is ze sindsdien op zoek.


Toen ze top was bij de WK allround van dit jaar, moest ze het doen met een halfvolle Oval van Calgary. Er hoefde bij gebrek aan publiek niet eens een volledige ereronde te worden gereden.


In de volgestroomde hal van Inzell waren de eerste twee dagen vergelijkbaar met die dagen van Heerenveen. Zaterdagmiddag liepen verwachting en uitkomst niet meer synchroon. Nesbitt schaatste opeens weer, in plaats van te rennen op twee ijzers zoals ze op de 1500 meter had gedaan. Zondagmiddag was Wüst in de ploegachtervolging te sterk voor haar twee maatjes, Valkenburg en Leenstra. Dat machtsvertoon leidde tot een nederlaag tegen de compacter opererende Canadese vrouwen.


Wüst kon er geen moment mee zitten. Er valt naar meer te streven. Ze had zelf al gewezen op het lastige karakter van de opdracht - viermaal goud - die voor een vrouw in vorm haalbaar zou moeten zijn. 'Het is niet van die tikken we effe in, een kans voor open doel. Geloof me, het is heel moeilijk.'


De WK afstanden waren minder 'haar ding' dan de WK allround. Meerkampster zijn is meer overeenkomstig haar natuur. In Inzell was Wüst vooral de specialiste op de 1500 meter die twee keer toesloeg toen ze haar hoge snelheid ook tot ruim 2200 meter kon handhaven. Dat bracht haar het tweede goud.


De op die afstand afgetroefde stayer Sablikova bewaarde haar heerschappij op de 5 kilometer, met brons voor de succesvolste schaatsster aller tijden, Claudia Pechstein (55 medailles).


Op de kortste afstand, de 500 meter, greep Jenny Wolf de vierde wereldtitel op rij. Daar had Duitsland op gerekend. Het was een jaar nadat Wolf de olympische titel op die afstand had gemist.


Al dat soort bespiegelingen over resultaten zijn aan Ireen Wüst niet besteed. 'Ik ben geen Piet Statistiek', zei ze vorige week al. Ze kijkt nooit terug, alleen naar voren. Haar laatste droom: 'Ik wil nog een keer wereldkampioen sprint worden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden