Wüst kan nog lachen na zilver op bijnummer

De medaillevloed van de Nederlandse schaatsers in Sotsji is dermate royaal dat succes als een soort van gewoonte wordt geïncasseerd. Voor Ireen Wüst was het zilver op de 1.000 meter als de aankoop die bij de kassa nog even in het karretje wordt gelegd. Vandaag: zilver in de aanbieding.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

SOTSJI - Margot Boer, haar oranje partner aan de andere kant van de in geel gehulde winnares Hong Zang, was donderdag wel wat graadjes blijer over haar bronzen medaille. Het was haar tweede derde plaats van deze Spelen. Dat is veel waard voor een vrouw die heeft gegrossierd in vierde plaatsen.

Beide Nederlandse vrouwen maakten een opvallend diepe buiging voor de Chinese hardrijder Zhang. Haar tijd was van een level dat niet voor mogelijk was gehouden op een baan van zeeniveau. 'Zij was de beste vandaag. Vooraf had ik haar ook al hoog staan', sprak Wüst met achting in de stem.

Ze had zelf nog nooit onder de 1.15 gereden op een laaglandbaan. Ze scherpte die verrichting aan tot 1.14,69. 'En ik heb nergens iets laten liggen', sprak Wüst in een persconferentie waar ze wegens de hopeloze vertalingen van Chinees naar Engels, of misschien wel van het Engels naar Chinees op haar koptelefoon, dubbel lag.

Margot Boer, ook met de lachplooitjes in de wangen gebeiteld, vertelde met achting van de kwaliteiten van Zhang. Ja, ze kende haar goed. Ze chatten wel eens via een Chinese site. Allebei hebben ze het probleem van een matige start. De eerste 100 meter doet de motor niet direct aanslaan. Dat schept een band. De omhelzing op het middenterrein was innig. Voorheen gaf een Chinees slechts een knikje. Ook dat is in de wereld veranderd.

De 1.000 van Zhang sloeg in als een bom. Wüst had op de massagetafel gelegen, toen de 1.14 blank doorkwam. Ze rolde nog net niet van de tafel. Ze wist toen dat haar tweede goud in Sotsji, zelfs met een uitzonderlijke race, niet viel binnen te hengelen.

De Brabantse, op jacht naar het olympische oogstrecord dat zij nu met drie goud deelt met Schenk, Van Gennip en Timmer, kon voor één dagje tegen haar verlies.

'Zondag neem ik daar geen genoegen mee', was haar voorspelling voor de 1.500 meter. Daar is zij als titelverdediger en nummer één van de seizoenranglijst de grote favoriet

Boer was verbaasd over haar uithaal. Ze reed tegen de Russische wereldkampioen Fatkoelina die dacht dat ze de Nederlandse sprintster in de rug kon aanvallen. Dat kwam haar zuur te staan. Boer maaide met de lange benen het ijs onder zich weg en baande zich een weg naar de derde plaats.

Zij had zich vrij gevoeld op het ijs. Ze had de tijd van Zhang niet bestudeerd. Kennis van een snelle, zo mogelijk onhaalbare tijd verlamt, is de les die in de coaching rondgaat. In de Adler Arena vol scoreborden viel het niet mee die toptijd van Zhang te ontlopen. Die kwam nog voor de pauze tot stand. Rijdsters voor het tweede deel van de wedstrijd kunnen dan nog niet in hun tunnel van concentratie kruipen en zich afsluiten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden