Wurgmoord op een jonge vrouw (1)

Toen Saskia Lessen dood in haar woning werd gevonden, wees alles in de richting van Piet als de dader. Maar die bezweert dat hij het niet heeft gedaan....

Op 2 december 2002 wordt in haar woning in Alkmaar het lichaam van Saskia Lessen (29) gevonden. Haar bovenlijf is ontkleed, haar spijkerbroek opengemaakt. De GGD-arts schat dat ze tussen 04.00 en 10.00 uur is overleden. Haar hals en gezicht zijn gezwollen. Haar longen gestuwd, net als enkele bloedvaten in de hersenen. Saskia is gewurgd.

Een verdachte is snel gevonden: Piet Breggerer. Een forse vent van 50. Dertien jaar geleden veroordeeld wegens verkrachting en mishandeling. Piet en Saskia hebben samen de avond doorgebrachtin hun stamkroeg. Daarna zijn ze naar Saskia's huis gegaan.

Op 26 augustus 2003 veroordeelt de rechtbank in Alkmaar Piet tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Vandaag dient het hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam. Omdat Piet zegt onschuldig te zijn, volgen wij het betoog van zijn advocaat, mr. Hijner:

Zondagavond 1 december, 23.38 uur. Saskia betaalt in het cafaar rekening. Iets over twaalven verlaat ze samen met Piet de zaak. Piet brengt Saskia wel vaker thuis. Ekeer eerder is hij bij haar binnen geweest. Ze hebben toen gevree Volgens een getuige is Saskia een beetje verliefd op Piet. Als ze bij de woning aankomen, vraagt Piet of hij naar de wc mag. De overgang van de warme kroeg naar de koude winterlucht is op z'n blaas geslagen. Piet plast, trekt door en wast in de keuken zijn handen. Dat is zijn gebruik. 'Ik kan mijn hoeven niet kwijt in die kleine fonteintjes', zegt hij.

Piet gaat naast Saskia op de bank zitten. Hij houdt z'n jas aan, z'n groene sweater steekt eronderuit. Ze zoenen wat. Als Saskia zegt dat ze vroeg op moet, gaat hij naar huis. Een wandeling van driealve minuut. Wat Saskia daarna doet, is onduidelijk. Zeker is dat ze naar het toilet is geweest. De politie vindt een dot haar in de wc-pot. En haar blaas is opvallend leeg voor iemand die zeven biertjes op heeft.

Als agenten de volgende dag bij Piet aanbellen, is hij zich van geen kwaad bewust. Hij staat toe dat de politie het huis doorzoekt, geeft z'n vuile kleren van de vorige avond af en werkt vrijwillig mee aan DNA-afname. Zou een dader dat doen? Zou een dader niet meteen z'n kleren hebben gewassenom alle sporen te verwijderen? Piet niet, want Piet heeft niks met de moord te maken. Dat op zijn sweater door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een bloed-en speekselspoor wordt aangetroffen waarvan het DNAprofiel overeenkomt met dat van Saskia, is niet verwonderlijk. Ze hebben de hele avond naast elkaar in de kroeg gezeten, ze hebben gezoend. Wat speeksel kan dan gemakkelijk op de sweater zijn gekomen.

Het NFI vindt op borst, buik, bij de navel en rond de schaamstreek van Saskia vezels die 'zeer wel mogelijk' van de sweater van Piet afkomstig kunnen zijn. Geen sterk bewijs, want het NFI kent vijf vormen van waarschijnlijkheid. Waarvan 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' de sterkste is en 'mogelijk' de zwakste. 'Zeer wel mogelijk' is net een stapje minder zwak.

Bovendien zijn andere scenario's denkbaar. Saskia is op z'n vroegst om 04.00 uur overleden. Toen was Piet al uren weg. Wie kan in de tussentijd zijn binnengekomen?Gerard! Saskia had een langdurige relatie met hem. Die was kort ervoor uitgegaan, maar Gerard en Saskia sliepen soms nog met elkaar.

Gerard had bovendien de sleutel van haar huis. Dat verklaart waarom er geen braaksporen zijn aangetroffen. Op de avond van de moord wimpelde Saskia Gerard af. Er moet toen bij Gerard iets zijn geknapt. Hij verliet vroeg het cafn zei naar bed te gaan. Maar de hele avond probeert hij Saskia telefonisch te bereiken. En om 23.58 uur belt Saskia Gerard met haar mobiel.

Opvallend is dat Gerard na de moord met Saskia's moeder belt en zegt dat hij de hoofdverdachte is. Dat was hij niet. Waarom dat dan wel zeggen? Kortom: er is geen wettig en overtuigend bewijs tegen Piet.

(Volgende week: de visie van het Openbaar Ministerie en de uitspraak van het gerechtshof.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden