'Wunderkind' Eurlings landt zoals verwacht bij KLM

Yvonne Hofs en Kim van Keken

Amsterdam - Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (37) wordt directeur bij KLM. Hij gaat daar de luchtvrachtdivisie leiden. Veel partijen in de Tweede Kamer halen hun wenkbrauwen op bij de benoeming. 'Het wekt de schijn van belangenverstrengeling', zegt het Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks).


De voormalige CDA-politicus treedt op 1 april toe tot de directie van de luchtvaartmaatschappij. KLM heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Als directielid zal Eurlings samenwerken met en direct rapporteren aan bestuursvoorzitter Peter Hartman.


Eurlings was tot half oktober minister. De voormalige kroonprins van het CDA had ruim voor de Tweede Kamerverkiezingen al laten weten niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe ambtstermijn als minister. Hij zei de politiek te willen verlaten om meer aandacht te kunnen schenken aan zijn privéleven.


Over de vraag waar Eurlings zijn professionele loopbaan zou voortzetten, is driftig gespeculeerd. KLM werd van begin af aan genoemd als mogelijke nieuwe werkgever voor het Wunderkind.


Eurlings heeft zich als minister vaak sterk gemaakt voor de belangen van KLM. Vlak voor zijn vertrek schaarde hij zich in een conflict tussen Schiphol en KLM nog vierkant achter de luchtvaartmaatschappij. Schiphol wilde de luchthavengelden voor KLM verhogen omdat KLM veel minder betaalt dan concurrent EasyJet. De Britse prijsvechter klaagt al heel lang dat KLM op Schiphol wordt voorgetrokken. Mede dankzij de bemoeienis van Eurlings is de tariefsverhoging in de ijskast gezet.


De minister schafte na een werkreis met Hartman de door KLM verfoeide vliegtaks af, en beval de invoering aan van nieuwe geluidsnormen voor Schiphol. Deze bieden de luchtvaart volgens critici meer ruimte voor groei en de omwonenden minder bescherming tegen geluidsoverlast. Ook verstrekte Eurlings KLM ruim 1 miljoen euro subsidie om te experimenteren met biobrandstof.


In juli moest de demissionaire minister uitleg geven in de Kamer over de geruchten. Hij ontweek de vragen behendig en zei besluiten over de luchtvaart naar 'eer en geweten' te nemen. 'Mocht men in de toekomst weer andere geruchten horen over mijn toekomstige emplooi, dan hoeft de voorzitter van de Kamer mijn agenda niet meer te belasten met dit soort vragen.'


Bij KLM zal Eurlings deel uitmaken van een vierkoppige directie die verder bestaat uit Hartman, financieel-directeur Frédéric Gagey en commercieel directeur Erik Varwijk. Varwijk komt tegelijk met Eurlings in de directie. Hij is nu verantwoordelijk voor het passagiersvervoer bij KLM en behoudt die post als directielid. Eurlings wordt, mits de aandeelhoudersvergadering op 1 juli akkoord gaat, benoemd voor vier jaar.


De vrachtdivisie van Air France-KLM was het laatste kwartaal goed voor ongeveer eenzesde van de omzet. Eurlings komt aan het hoofd van een afdeling die een diep dal achter zich heeft, maar aan het opkrabbelen is. De hoeveelheid luchtvracht neemt, net als het aantal passagiers, weer toe.


Hartman meldt in het persbericht dat hij sinds december 'intensieve gesprekken' met Eurlings voerde over diens mogelijkheden bij KLM, maar waarschijnlijk hebben de heren elkaar al eerder gepolst over dit loopbaanscenario.


De oud-politicus was gisteren wegens verblijf in het buitenland niet bereikbaar voor commentaar. In het KLM-persbericht zegt Eurlings over zijn overstap: 'Ik heb verschillende aanbiedingen overwogen, maar vol overtuiging gekozen voor KLM, onze nationale trots. Mijn verantwoordelijkheid voor Cargo brengt me als logistiek ingenieur terug bij mijn vakgebied. Een inhoudelijk prachtige baan, waarbij ook mijn privétijd beter planbaar is.'


GroenLinks en D66 pleitten dinsdag voor het benoemen van een ethische commissie die moet bekijken of nieuwe banen van oud-bewindspersonen niet botsten met integriteitsregels.


In november vorig jaar nam de Kamer op initiatief van het CDA het voorstel van een integriteitscode aan. Dat was naar aanleiding van de nieuwe baan van oud-minister Bos van Financiën. Hij werd partner bij accountant KPMG.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden