NieuwsWuhanvirus

Wuhan-virus overtreft Sars. WHO overweegt noodfase

De uitbraak van het Wuhan-coronavirus is ernstiger dan die van Sars in 2002-2003. Naar verwachting eind deze week zal het aantal patiënten de 8.098 overschrijden. Een magische grens, want dat is het totaal aantal mensen dat destijds Sars opliep.

Directeur-generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus op de persconferentie van woensdagmiddag. Beeld REUTERS
Directeur-generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus op de persconferentie van woensdagmiddag.Beeld REUTERS

Officieel is op dit moment bij 6.057 mensen het nieuwe coronavirus vastgesteld. In China zijn er nu al meer patiënten dan tijdens de Sarscrisis: 5.974, tegenover 5.327 destijds. Wel is het aantal doden opvallend lager dan bij Sars: 10 procent sterfte destijds, tegenover zo’n 2 procent nu.

Ook elders begint de crisis steeds meer door te klinken. Woensdag adviseerde de Nederlandse reiskoepel ANVR de driehonderd aangesloten reisorganisaties tot eind februari geen reizen naar China meer te organiseren. Onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways maakte bekend zijn vluchten naar China te annuleren. KLM maakte juist bekend wel te blijven vliegen naar China, maar vermindert het aantal bestemmingen.

‘Diep zorgwekkend’, noemde directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO de situatie woensdagmiddag op een persbijeenkomst. ‘Hoewel het aantal besmettingen buiten China relatief klein is, is er reëel gevaar voor uitbraken elders.’ Donderdag zal de WHO daarom nogmaals overwegen de ziekte te bestempelen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Dat is een medische alarmfase die de WHO ook afkondigde bij onder meer de Afrikaanse ebola-uitbraak van 2014.

In de trein

Intussen breken virologen zich het hoofd over hoe het virus zich precies verspreidt. Gemiddeld worden per patiënt zo’n twee anderen besmet, een verspreidingstempo vergelijkbaar met griep. Maar het lijkt er sterk op dat de ene persoon het virus veel effectiever doorgeeft dan de andere, zegt hoogleraar virologie Marion Koopmans (Erasmus MC). ‘Wordt dit een griepachtige verspreiding, waarbij men elkaar bij wijze van spreken besmet in de trein, of vindt verspreiding alleen plaats bij intensief contact? Het is te vroeg om het te zeggen.’

Een ander netelig punt is het ziekteverloop. Volgens de eerste cijfers komt zo’n 2 procent van de patiënten aan de ziekte te overlijden, volgens de Chinese autoriteiten overwegend ouderen en zieken. Maar uit een analyse in artsenblad The Lancet blijkt dat van de eerste golf van 41 ziekenhuispatiënten de meeste jonger waren dan 65. Dertien belandden op de intensive care, zes patiënten overleden. Hoe oud die overledenen waren, werd niet gemeld.

Verslapte aandacht

‘We bevinden ons in een lastig parket’, vindt viroloog Raoul de Groot (Universiteit Utrecht). ‘Nuchter blijven is belangrijk. Maar het lijkt toch wel meer dan zomaar een griepje. Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op een uitbraak in Nederland, in het besef dat het ook kan meevallen, net als destijds met Sars en mers. We moeten er in elk geval voor zorgen dat we niet worden overvallen door eventualiteiten.’

Experts betreuren het intussen dat het onderzoek naar coronavirussen na Sars zo is verwaterd. Zoals coronaviroloog Eric Snijder (LUMC), die na de Sarsuitbraak deelnam aan diverse Europese onderzoeken naar nieuwe antivirale middelen. Totdat in 2015 de Europese financiering stopte.

‘Na Sars was iedereen verrast: dat een coronavirus dit kan’, zegt Snijder. ‘Maar de golf van aandacht die volgde, zakte weer in. Daardoor hebben we helaas tijd verloren, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van adequate virusremmers, die nu zeer belangrijk zouden kunnen zijn geweest.’

Meer over het Wuhanvirus

Lees de laatste updates op ons liveblog.

Welke rol spelen de Chinese dierenmarkten?

China heeft de handel in wilde dieren en ‘bushmeat’, vermoedelijke bron van het Wuhan-coronavirus, tijdelijk verboden. Deskundigen roepen op tot een permanent verbod.

Alleen ‘spookrijders’ zijn nog actief in het afgegrendelde Wuhan

Duizenden vrijwilligers houden Wuhan draaiende, nu de Chinese stad op slot zit vanwege het coronavirus. Deze chauffeurs vervoeren zowel mensen als voedsel en medicijnen. Maar de tekorten groeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden