Wubkje Kuindersma redt talentprogramma met ragfijn duet

De in Kameroen geboren Wubkje Kuindersma redt dit talentenprogramma met een ragfijn spiegelduet. De urgentie ontbreekt in de bewegingstaal van drie van de vier choreografen.

null Beeld RobertBenschop
Beeld RobertBenschop

De titel van de jaarlijkse showcase van Haags choreografietalent, Here we live and now door Korzo en het Nederlands Dans Theater, suggereert urgentie. Wat willen getalenteerde dansmakers met hun bewegingstaal zeggen? Helaas lijken drie van de vier choreografen meer bezig met onnozele cartoons (Miguel Oliveira), horrorclichés (Rutkay Özpinar) en vage zoektochten naar het onbekende (Jianhui Wang). Bewegingen lijken inkleuring van standaardsituaties. Oliveira speelt in They will come een oeverloos kat-en-muisspel tussen een bloemschikkend kamermeisje en een dwarse kwelgeest. Pas na herhaald slapstickgesol met vazen en kleedjes krijgt ze greep op haar 'breakende'demon. Özpinars eytan tüyü begint fraai met een bevroren duet - partnerwerk is zijn kwaliteit - tussen een 'blinde' man en zijn gedienstige vrouw. Een geest met oplichtende ogen trekt in angstaanjagend rood achterlangs voorbij. Maar als deze Mephisto 's mans ogen 'opent', vergaloppeert Özpinar zich met lachwekkende suspense. Wang laat in het vlakke trio Seeking Still drie lenige dansers met gymnastisch grondwerk gewichtig doen met rode tape.

null

They will come van Miguel Oliveira

Gelukkig redt de in Kameroen geboren Wubkje Kuindersma dit talentenprogramma met een ragfijn spiegelduet over identiteit en het mysterie achter de werkelijkheid. In Doubleyou staren twee fysiek gelijkende mannen in het zicht van een muurprojectie naar het schilderij Reproductie Verboden van de surrealistische schilder René Magritte: een man bekijkt zijn achterkant. Daarna spelen Diego Tortelli en Kevin Quinaou een uitgekiend spel. Je kunt er een filosofisch dansduet in zien over het mysterie van de weerspiegeling van de werkelijkheid.

Here we live and now
Dans

They will come van Miguel Oliveira
¿eytan tüyü van Rutkay Özpinar
Seeking Still van Jianhui Wang
Doubleyou van Wubkje Kuindersma
door Korzo en NDT.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden