WTO-toetreding Iran op agenda

Iran mag onderhandelingen beginnen over het lidmaatschap van de WTO, de Wereldhandelsorganisatie. De Verenigde Staten hebben hun bezwaren tegen deze besprekingen laten vallen, zo hebben diplomaten donderdag gemeld in Genève....

ANP/Reuters/AFP

Iran koestert al jaren de wens lid te worden van de WTO en diende in 1996 een formeel verzoek in bij de handelsorganisatie. De VS wilden daar echter niets van weten, omdat ze het land ervan verdenken kernwapens te ontwikkelen en steun te geven aan het terrorisme. Iran spreekt dat tegen. Woensdag beloofde Iran de Europese Unie andermaal zijn nucleaire activiteiten op te schorten.

De Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties in Genève is uitgenodigd aanwezig te zijn bij een besloten bijeenkomst van de Algemene Raad van de WTO. In deze raad zijn de 148 leden van de handelsorganisatie vertegenwoordigd. De ambassadeur wilde niet direct een verband leggen tussen de onderhandelingen en de uitkomst van het overleg van woensdag. 'Handel is handel', was zijn commentaar. Hij noemde het 'hoog tijd' voor de uitnodiging. 'Dit zal nieuwe deuren openen voor samenwerking.'

De Algemene Raad heeft zich meer dan twintig keer gebogen over een Iraans lidmaatschap, maar de onderhandelingen daarover werden telkens geblokkeerd door de VS, die gebruik maakten van hun vetorecht. De raad kan alleen bij consensus beslissen.

Iran probeert al sinds 1996 lid te worden van de WTO. In maart kwam beweging in de zaak, toen de Verenigde Staten Iran handelsvoordelen in het vooruitzicht stelden indien het land zich niet zou inlaten met de ontwikkeling van kernwapens. Een besluit de deur open te zetten naar deWTO behoorde toen al tot de mogelijkheden.

Het kan nog jaren duren voordat Iran lid is van de WTO, die in Genève is gevestigd. Rusland onderhandelt al meer dan tien jaar en hoopt snel toe te treden. Ook Saudi-Arabië wil lid worden. Daarover wordt al sinds 1993 gepraat. Met Libië lopen sinds vorig jaar onderhandelingen. Die begonnen nadat dat land zijn steun aan het terrorisme had afgezworen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden