WTO tegen snelle rem op goedkope Chinese textiel

Landen die worstelen met een onstuimige importgroei van textiel uit China, moeten zeker een jaar wachten voor ze maatregelen treffen om hun markt te beschermen....

ANPDPA en AFP

Na een periode van tien jaar waarin de textielhandel aan quota was gebonden, heeft China sinds begin dit jaar de vrije hand in het uitvoeren van kleding en andere textielwaren. Omdat de textiel uit China goedkoop is, dreigen andere textielproducenten met hun waar te blijven zitten.

In een vraaggesprek met het dagblad op het WTO-hoofdkantoor in Genève liet Panitchpakdi weten dat een paar maanden na het opheffen van de textielquota voor China de uiteindelijke gevolgen van de handelsregels nog onduidelijk zijn. 'We moeten een beetje voorzichtig zijn als we naar de cijfers kijken.'

Zijn uitlatingen komen drie dagen nadat de Europees Commissaris van Handel, Peter Mandelson, in Brussel had verklaard dat de Europese Unie de toegenomen export van Chinees textiel onder de loep wil nemen. Dat onderzoek zou ertoe kunnen leiden dat de EU maatregelen neemt. De Verenigde Staten hebben al sancties getroffen.

Mandelson heeft ook laten weten dat hij in dit stadium niets voelt voor een beperking van de Chinese textielimport. Wel is hij van plan de kwestie aan te snijden bij de autoriteiten in Peking. De Europese textielindustrie had in Brussel al aangedrongen op acties tegen de forse importgroei uit China.

Ook de Franse vakbond van textielarbeiders heeft maandag geroepen om ingrijpen van Brussel. Vakbondsleider Guillaume Sarkozy vreest dat in Frankrijk vijftien-tot twintigduizend banen verloren gaan als de stroom goedkope textiel uit China niet wordt ingedamd .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden