WTO bereikt te elfder ure akkoord over nieuwe ronde

De 142 lidstaten van de wereldhandelsorganisatie WTO gaan onderhandelen over het verder vrijmaken van de wereldhandel. Dat zijn ze woensdag na zes dagen van moeizaam overleg in Qatar overeengekomen....

Van onze redactie economie

Twee jaar geleden mislukte eenzelfde poging in Seattle. Ditmaal kwam er pas een akkoord na verlenging van de vergadering, nachtelijke sessies en zware druk op de dwarsliggers. Het verlagen van Europese landbouwsubsidies en het vergemakkelijken van textiel exporten bleken breekpunten.

Het akkoord geeft de wereld 'een sterk politiek en economisch signaal' aldus de Amerikaanse handelsgezant Robert Zoellick. 'We hebben de smet van Seattle weggepoetst.'

In Qatar is de agenda vastgesteld voor de nieuwe ronde van handelsoverleg. Er wordt op gemikt de besprekingen, die in januari starten, in 2005 af te ronden.

Gisterochtend dreigde de top nog te mislukken. De Europese Unie weigerde, onder zware Franse druk, toe te geven aan het verlagen van de subsidies op landbouw. Dankzij een multi-interpretabele zinsnede is een Europese blokkade te elfer ure opgeheven.

Ook India lag dwars. Het in bevolking grootste WTO-lid, na kersvers lid China, was ontstemd over het gebrek aan concessies voor de textielsector. De Indiase minister Maran heeft de top lange tijd gegijzeld met radicale standpunten. Delegatieleden reageerden gefrustreerd: 'India heeft een probleem voor elke oplossing'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden