Wrevel tussen ombudsman en Teeven

Tussen staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer is irritatie ontstaan over de behandeling van slachtoffers van misdrijven. Teeven is boos op de ombudsman omdat die deze week stelde dat het veel te lang duurt voordat slachtoffers van misdrijven fatsoenlijk worden behandeld door de overheid. Brenninkmeijer op zijn beurt heeft het gevoel dat Teeven niet begrijpt waar het slachtoffers echt om gaat.

Redactie
Staatssecretaris Teeven begin december in de Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris Teeven begin december in de Kamer.Beeld anp

In een rapport stelde de ombudsman enkele dagen geleden dat vooral de politie en het Openbaar Ministerie (OM) nog te weinig oog hebben voor de belangen van slachtoffers. Teeven reageerde daarop vrijdag boos in De Telegraaf 'Dit doet geen recht aan al die agenten, officieren, parketmedewerkers en anderen die zich met hart en ziel inzetten', stelde hij. 'Het rapport staat vol open deuren en geeft een eenzijdig beeld.' Zo noemt Teeven als voorbeeld de Amsterdamse zedenzaak. 'Daar heeft justitie zich de benen uit het lijf gerend voor de slachtoffers.'

De ombudsman is verbaasd over de kritiek omdat het rapport in nauwe samenwerking met Teevens ministerie, de politie en het OM tot stand is gekomen. 'De staatssecretaris begrijpt kennelijk niet dat het niet gaat om grote gebaren, maar om kleine dingen als tijdig geïnformeerd worden, een goed gesprek of een telefoontje op het juiste moment.' Brenninkmeijer wil met Teeven in gesprek om hem ervan te 'doordringen' waar het om gaat.

Brenninkmeijer ontkent niet dat politie en OM goed werk verrichten, maar daar gaat het volgens hem hier niet om. Hij voelt zich gesterkt door zowel OM als politie, die volgens hem bij de presentatie van het stuk zeiden dat er nog heel wat moet gebeuren. Ook het ministerie liet weten dat het nog wel 4 jaar kan duren voordat de informatievoorziening voor slachtoffers op orde is, aldus de ombudsman.

Het is niet voor het eerst dat er wrevel is tussen hem en de regering. Het kabinet was in 2009 boos op Brenninkmeijer omdat hij vond dat er onafhankelijk onderzoek gedaan moest worden na de excessieve maatregelen van de politie bij de strandrellen in Hoek van Holland. Hij is inmiddels een onderzoek naar geweldgebruik door politie begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden