Wrevel in CDU groeit wegens pro-Griekse houding Merkel

Binnen het CDU van bondskanselier Angela Merkel groeit de kritiek op haar streven Griekenland binnen de eurozone te houden. Dat zou Merkel in haar rol als 'Redster van de euro' op den duur een geloofwaardigheidsprobleem kunnen opleveren.

Sterre Lindhout
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld EPA
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras.Beeld EPA

'De regeringen in Europa moeten het onder ogen zien: het experiment met de hervormingsgezinde Grieken is mislukt en moet worden beëindigd.' Dat schreef CDU-parlementariër Christian Freiherr von Stetten deze week in een stellingname waar journalisten van Der Spiegel beslag op legden.

Niet dat Von Stetten de eerste is; al sinds het prille begin van de Griekse reddingsacties in 2010 zijn er sceptici in het christen-democratische kamp. Hun voorman was lange tijd Peter Gauweiler, voormalig vicevoorzitter van de Beierse zusterpartij CSU. Eind maart legde hij uit onvrede met de Griekenlandpolitiek al zijn partijfuncties neer.

Als de Bondsdag over Griekenland debatteerde, stond Gauweiler samen met Wolfgang Bosbach en Klaus-Peter Wilsch altijd garant voor een gefrustreerd pleidooi voor Griekse uittreding.

Tweede Europese munt

Nu breidt het gemor zich uit, vooral in de economische contreien van de partij. Von Stetten is voorzitter van de Middenstandskring, een verbond binnen de partij die opkomt voor de belangen van het Duitse midden- en kleinbedrijf.

Van die kring zijn 181 van de 311 CDU-parlementariërs lid, dus de verklaring van Von Stetten is vermoedelijk niet aan dovemansoren gericht.

Von Stetten wil Griekenland niet aan zijn lot overlaten, schrijft hij volgens Der Spiegel, maar binnen de eurozone heeft het land geen toekomst meer. Als mogelijk alternatief voor uittreding noemt hij het invoeren van een tweede Europese munt.

Weer een noodpakket

Ook Carsten Linnemann, voorzitter van de Middenstands- en economievereniging van het CDU gelooft niet dat Europa en Griekenland iets opschieten met 'weer een noodpakket waarover de partijen het om vijf voor twaalf eens zijn geworden'.

Zij zullen knarsetanden bij het door persbureau Bloomberg verspreide gerucht dat Merkel woensdagmiddag voorafgaand aan haar gesprek met Tsipras zal laten weten genoegen te nemen met slechts één economische hervorming. Als dat waar is, zou het een flinke afzwakking zijn van de eis die de EU tot nu toe stelde: Griekenland moest akkoord gaan met het hele, ingrijpende, hervormingspakket.

'Het doel is om Griekenland in de eurozone te houden', zei de bondskanselier woensdag bij haar aankomst in Brussel. 'Waar een wil is, is een weg.'

Derde ronde?

Mocht de kritiek binnen haar eigen partij zich als een veenbrand uitbreiden, maakt het deze houding stukken minder geloofwaardig en effectief.

Gesteld dat het de EU en Tsipras wel lukt om voor de deadline van 30 juni tot een overeenkomst te komen over verlenging van het huidige steunpakket, volgt de vraag of de Grieken een derde ronde noodsteun krijgen. Daarover is in Brussel nog nauwelijks concreet onderhandeld, maar bij een enquête in de Bondsdag eerder dit jaar, gaven 118 van de 311 CDU-parlementsleden aan tegen zo'n derde pakket te zullen stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden