Wreker van Zuuk is vermoedelijk een vrouw

De Wreker van Zuuk is een vrouw. Een andere conclusie is nauwelijks mogelijk nu Justitie ongeveer honderd vrouwen uit Zuuk en omgeving heeft gevraagd DNA af te staan en zich te onderwerpen aan een schrijfproef....

Op de plaats van de misdrijven zijn DNA-sporen met een vrouwelijk profiel ontdekt. 'Misschien moeten we voortaan wel over de Wreekster van Zuuk spreken', zegt burgemeester Leo Eland.

Al langer dan vijf jaar wordt Zuuk, een buurtschap in de Veluwse gemeente Epe, geterroriseerd door een onbekende. Het is iemand die goed bekend is met het buurtschap en vooral met Zuukenaar Gerrit Bosch. De terreur begon toen Bosch na een echtscheiding een kortstondige affaire had met een buurmeisje. Via graffiti en pamfletten aan lantaarn- en telefoonpalen, werd hij uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is.

De terreur nam ernstiger vormen aan toen willekeurige contacten van Bosch het doelwit werden. Autobanden werden lek gestoken, remleidingen onklaar gemaakt, bewoners vonden dreigbrieven op de mat en er werd brand gesticht. De politie ging zich ermee bemoeien toen door brandstichting levensbedreigende situaties ontstonden. Rieten daken werden met aanmaakblokjes aangestoken. Een keer konden bewoners midden in de nacht nog maar nauwelijks het vege lijf redden.

De pesterijen waren omgeslagen in pogingen tot moord. De politie noemde het een wonder dat er geen slachtoffers vielen. Burgemeester Eland sprak over 'zieke geesten met criminele inborst'. De politie loofde een beloning van vijfduizend euro uit. Verzekeraar Univé Platteland deed er tienduizend bovenop. Er kwamen zo'n twintig tips binnen, maar de gouden tip zat er nooit bij, ook niet via de kliklijn of na de speciale gebedsdienst die in november werd gehouden in de hervormde kerk.

Tien rechercheurs zaten er op de zaak, maar de dreigbrieven bleven komen, de brandjes doorgaan. Er kwam pas weer schot in het onderzoek toen DNA-sporen bleken te zijn gelokaliseerd op de plaats van het misdrijf. De burgemeester moest eraan te pas komen om de bevolking voor te bereiden op een grootschalig onderzoek. Het komt zelden voor dat er zo'n groot buurtonderzoek is, zonder dat er doden in het spel zijn.

'Dat geeft aan hoe realistisch die dreigingen zijn', zegt Eland. Op verzoek van justitie verstuurde hij een week geleden een brief naar vierhonderd vrouwen in Zuuk en omgeving. 'Ik wil u informeren over een nieuwe stap in het onderzoek', schrijft hij, om vervolgens melding te maken van het buurtonderzoek.

Eland zat de afgelopen jaren regelmatig met Zuukenaren om de tafel. 'De mensen zijn nog steeds bang. Als ze hun kinderen 's avonds naar bed brengen, vragen ze zich af of ze die 's morgens nog wel zullen terugzien. De dader moet gepakt. Er moet een nieuw gevoel van veiligheid in deze samenleving komen.'

Niet zelden is gesuggereerd dat Gerrit Bosch zelf de wreker zou zijn. 'Ze zoeken een vrouw en hij is een man', zegt Eland. 'Ik ben blij dat justitie nu zoveel houvast heeft. Ook voor hem moeten de afgelopen jaren ondraaglijk zijn geweest.'

Na de brief van de burgemeester stuurde ook justitie een brief naar de vrouwen van Zuuk. Een kleine honderd van hen zijn uitgenodigd DNA af te staan en een schrijftest te doen. Vrouwen die in de omgeving verkeren of hebben verkeerd van Bosch, in betere tijden trainer van de volleybalverening in Epe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden