Wreker in boerka sinds paar dagen meestgezochte vrouw

Er bestaat bij de politie geen twijfel over de betrokkenheid van de vrouw van de gijzelnemer in de Parijse buurtwinkel bij de aanslagen van afgelopen week.

Ariejan Korteweg
Boumeddiene oefent samen met haar vriend Coulibaly met een kleine kruisboog. Beeld .
Boumeddiene oefent samen met haar vriend Coulibaly met een kleine kruisboog.Beeld .

Het is maar net naar welke Hayat Boumeddiene je kijkt. Op de ene foto die nu in de openbaarheid komt, zie je een knap meisje met wilde zwarte haren, dat dromerig in de lens kijkt. Dat is de Boumeddiene van voordat ze zwaar op de hand werd. Er is ook een heel andere serie foto's: Hayat en haar vriend, Amedy Coulibaly, die oefenen met een kleine kruisboog. Een wreker in boerka, de pijl gericht op de kijker. Die Boumeddiene is sinds een paar dagen de meestgezochte vrouw van Frankrijk.

'Coulibaly was weinig religieus'

Boumeddiene (26) groeit op in Villiers-sur-Marne, een voorstad van Parijs, in een gezin van zeven kinderen. Haar moeder overlijdt in 1994. Haar vader is bezorger, ze hebben het niet breed thuis. Omdat de jongste kinderen verkommeren, worden ze door de kinderbescherming uit huis geplaatst. Hayat is 8 of 9 jaar als haar dat overkomt. Over haar jeugd is verder weinig bekend.

In 2006 leert ze Coulibaly kennen, die dan al aan een carrière als crimineel is begonnen; wegens inbraak, drugshandel en diefstal heeft hij al een paar jaar vastgezeten. Op 5 juli 2009 verbindt een imam haar in de echt met Coulibaly, een burgerlijk huwelijk zullen ze nooit sluiten. Haar radicalisering is dan al ingezet; ze draagt volledige gezichtsbedekking, waardoor ze haar werk als caissière heeft moeten opzeggen. Het koppel betrekt een appartementje in Bagneux.

Met Coulibaly bezoekt ze vaak de Cantal, waar Djamel Beghal woont, alias Abou Hamza, de geestelijk leider van haar man die tot tien jaar veroordeeld werd omdat hij een aanval op de Amerikaanse ambassade in Parijs voorbereidde. Tijdens zo'n bezoek worden de foto's met de kruisboog gemaakt. Boumeddiene zegt volgens Le Monde tijdens een politieverhoor in 2010 dat ze zelf Beghal nooit gesproken heeft. 'Ik zag hem één keer, op de rug.' In datzelfde politieverhoor noemt ze Coulibaly weinig religieus. Hij is volgens haar op zoek naar pleziertjes, en zou graag een tweede vrouw willen. Zij heeft heel andere plannen: naar een Arabisch land om haar kennis van de taal op peil te brengen.

Hayat Boumeddiene en Amedy Coulibaly. Beeld ANP
Hayat Boumeddiene en Amedy Coulibaly.Beeld ANP

Gewapend en gevaarlijk

Volgens de krant Le Parisien heeft Boumeddiene niet lang geleden weer contact opgenomen met haar vader, met wie ze gebroken had. Ze wilde op bedevaart naar Mekka, dan verdient het aanbeveling op goede voet met je ouders te verkeren. Toen hij begreep dat zijn dochter gezocht wordt, meldde haar vader zich donderdag bij de politie. Hij zegt niet te kunnen geloven dat zijn dochter bij aanslagen betrokken zou zijn.

Hayat Boumeddiene zaaide de afgelopen dagen veel verwarring. Over haar betrokkenheid bij de aanslagen van de afgelopen week bestaat bij de politie geen twijfel. De politie registreerde in 2014 vijfhonderd telefoontjes met Izzana Hamyd, de vrouw van Chérif Kouachi, een van de twee moordenaars van Charlie Hebdo. Eerst werd gedacht dat ze vrijdag meedeed aan de gijzeling en moord in de koosjer buurtwinkel in Parijs. Een massale klopjacht werd in gang gezet, ze werd als gewapend en gevaarlijk bestempeld.

Nu blijkt ze al al eerder Frankrijk te hebben verlaten. Ze zou op 2 januari van Madrid naar Istanboel zijn gevlogen. Voor de terugvlucht, geboekt voor 9 januari, kwam ze niet opdagen. Volgens de Turkse inlichtingendienst zou ze op 8 januari de Turkse-Syrische grens zijn gepasseerd. Ze is niet tegengehouden omdat er op dat moment geen aanhoudingsverzoek was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden