Wreed einde olympische droom Somalische atlete

AMSTERDAM - Samia Yusuf Omar had een olympische droom. De 21-jarige Somalische atlete hoopte ooit weer tegen de beste sprintsters van de wereld te mogen uitkomen. Een vervolg te kunnen geven aan haar gedenkwaardige optreden op de Olympische Spelen van Peking vier jaar geleden. Maar aan die droom is ruw een einde gekomen in de golven van de Middellandse Zee. Samia lijkt omgekomen in een bootje vol vluchtelingen dat van de Libische kust op weg was naar Italië.

Samia's lichaam is niet gevonden. Maar overlevenden van de fatale bootreis hebben haar als een van de slachtoffers aangewezen. En ook haar moeder, die een stukje familiegrond bij Mogadishu moest verkopen om Samia's overtocht te kunnen bekostigen, heeft al weken niets meer van haar oudste dochter vernomen. Dus zat er voor Abdi Bile, oud-wereldkampioen op de 1.500 meter hardlopen en nu voorzitter van het Somalisch Olympisch Comité, niets anders op dan het tragische nieuws wereldkundig te maken.

Stomme verbazing over Samia's noodlot is het gevolg. Verbijstering ook dat niemand de atlete blijkt te hebben gemist als deelneemster tijdens de onlangs gehouden Olympische Spelen. In Londen verdedigden haar landgenoten Mohamed Hassan Mohamed en Zamzam Mohamed Farah de eer van het al jaren door armoede en terreurdreiging geteisterd land in de Hoorn van Afrika. Geheel volgens de olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. Net als Samia vier jaar daarvoor bij de Spelen in Peking.

Opeens stond Samia daar in baan 2 van het Vogelneststadion aan de start voor de vijfde kwalificatieserie van de 200 meter. Getooid met een witte haarband, een wijd zittend blauw-wit T-shirt en het nummer 2895. Voor een lange sprint tegen vrouwen uit onder meer Mali, Italië, de Bahamas, Canada en ook Veronica Campbell-Brown, de latere gouden medaillewinnares uit Jamaica.

Ruim 23 tellen later passeerden Campbell-Brown en de andere hardloopsters de finishlijn. Maar zagen de verwonderde toeschouwers op de tribunes hoe Samia nog altijd aan het rennen was. Bijna 10 seconden na de anderen eindigde de Somalische onder luid applaus en gejuich haar race. Toch straalde Samia. Later zou ze verklaren vol trots haar olympische moment voor Somalië voor altijd te koesteren.

Eenmaal terug in eigen land poogde Samia zich diverse malen te kwalificeren voor de Spelen van Londen. Haar olympische missie mislukte jammerlijk. Dus besloot Samia haar geluk te zoeken in Europa. In de hoop daar als vluchteling te worden opgenomen. En vooral er als atlete weer te kunnen schitteren. Maar Samia's bootje naar een betere toekomst is verongelukt. Wat blijft zijn de memorabele 32,16 seconden olympische geschiedenis van de Somalische atlete.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden