Wrede moord schokt Russische homowereld

De Russische homogemeenschap heeft geschokt gereageerd op de bekendmaking van een wrede, homofobe moord in Wolgograd. Tegelijkertijd gaan in de Doema stemmen op om de ontwerpwet voor een landelijk verbod op homopropaganda onder minderjarigen aan te scherpen.

MOSKOU - De moord gebeurde donderdagnacht, aan het einde van de feestdag waarop Rusland de overwinning op Nazi-Duitsland viert. Vrijdag werd een lichaam gevonden op een binnenplaats en op zondag maakte de politie bekend dat sprake is geweest van een homofobe moord. Het 23-jarige slachtoffer was bier aan het drinken met een 22-jarige vroegere klasgenoot en twee anderen. Een van de jongens vroeg aan het slachtoffer of hij inderdaad, zoals hij gehoord had, homo was.

Toen het antwoord positief was, aldus politierechercheur Andrej Gaptsjenko, was het mis. 'Een van hen sloeg het slachtoffer, hij viel op de grond en toen hebben ze hem in elkaar geslagen, zijn kleren verbrand, zijn anus verminkt en er drie bierflessen in gestoken. Daarna hebben ze hem nog meer geslagen en uiteindelijk zijn schedel verbrijzeld met een twintig kilo-wegende steen.'

Aanvankelijk zouden de daders het slachtoffer alleen naakt over straat naar huis hebben willen sturen, maar volgens een van hen besloten ze daarop 'om het daarbij niet te laten'. Twee verdachten, onder wie de oud-klasgenoot, zijn opgepakt. Een 27-jarige man, die al een strafblad had, heeft volgens de politie schuld bekend.

Officiële statistieken over geweld tegen homo's worden in Rusland niet bijgehouden. De organisatie Sova, die jaarlijks vele tientallen racistische moorden registreert en honderden racistische aanvallen waarbij het slachtoffer de afranseling overleeft, registreerde in 2011 drie aanvallen op homo's en twaalf in 2012.

Maar homoactivisten zeggen dat het geweld grootschaliger is - en dat de situatie is verslechterd sinds de invoering van lokale wetten die 'homopropaganda' verbieden. In een internetpeiling vorig jaar onder lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LGBT) meldde 15 procent van de 900 respondenten een fysieke aanval in de afgelopen tien maanden.

'Zulke misdaden gebeuren elke dag', zei de Moskouse homoactivist Nikolaj Aleksejev maandag. Maar de meeste ervan worden volgens hem ofwel niet gerapporteerd of door de politie als 'ruzie om wodka' of 'persoonlijke animositeit' gecategoriseerd. 'Het motief van haat wordt niet genoemd.'

Homoactivisten worden tijdens acties regelmatig fysiek belaagd door Russisch-orthodoxe activisten en nationalisten. Volgens hen is het geweld toegenomen door de nieuwe wetgeving. 'Die geeft zulke mensen carte blanche', aldus Aleksejev.

Het verbod op homopropaganda, dat op 25 mei door de Doema in tweede lezing wordt besproken, heeft de steun van president Poetin. Hij hamert sinds zijn terugkeer in het Kremlin op patriottisme en 'traditionele waarden' - onderwerpen waarvoor onder de bevolking veel latente steun te vinden is. 'Het is niet zo dat iedereen voor een gay parade is en Poetin tegen', aldus de oppositiepoliticus Vladimir Rizjkov. 'In dit geval is Poetins overtuiging die van 90procent van de bevolking.'

Een Doemalid heeft voorgesteld de homowet aan te scherpen door ook het 'rechtvaardigen van homoseksualiteit' strafbaar te stellen. 'Tot nu toe werd zo alleen gepraat over terroristen', schamperde de oppositieactivist Ilja Jasjin.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden