Wrat weg zonder wetenschap

Moet een huisarts een wrat wegvriezen met vloeibare stikstof of is een zalf op basis van salicylzuur beter om de huid uitgroeisels de nek om te draaien?...

De praktijk is dat huisartsen één maal per maand vloeibare stikstof (circa 200 graden onder nul) in huis halen. Daarmee bevriezen ze wratten die dan gemakkelijk te verwijderen zijn. De behandeling heeft niet altijd succes.

Het maandblad Huisarts en Wetenschap van december besteedt aandacht aan een Cochrane-review over wratten. In zo'n overzicht worden alle onderzoeken over een onderwerp op een rij gezet en gekeken of er een trend is te vinden.

Dat blijkt voor wratten niet eenvoudig te zijn. In de medische wereld geldt een tegenstrijdigheid. Hoe algemener de aandoening, hoe minder wetenschappelijk onderzoek er is verricht. Huis-, tuin- en keukenonderwerpen komen er bekaaid af. Een Nobelprijs levert dat werk niet op.

En als er onderzoek is gedaan, dan valt de kwaliteit vaak tegen. Zo ook bij de wratten. De meeste van de 44 studies moesten de onderzoekers van de Cochrane-review terzijde leggen, vanwege de slechte opzet en uitvoering.

Uit de paar studies die deugen, komt een behandeling met salicylzuur bevattende zalf (het werkzame bestanddeel van aspirine) als beste uit de bus. De zalf had een beter effect dan niets doen. Het gebruik van vloeibare stikstof viel minder goed te staven, domweg omdat er geen goed onderzoek is gedaan. Werden zalf en stikstof vergeleken, dan kwamen beide als gelijkwaardig uit de bus. Voor andere middelen, die worden gebruikt als simpele methoden geen uitkomst bieden, zoals injecties met de celgroeiremmer bleomycine, is geen overtuigend bewijs, aldus de reviewers.

Huidarts dr. Joep Veraart, tevens secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, kan niet zo veel met de uitkomsten van de studie. De behandeling van wratten is op ervaring gebaseerd. 'Die wordt tijdens de opleiding overgedragen, en dat werkt goed.'

De dermatologen krijgen de gevallen die de huisartsen niet kunnen oplossen. 'Ik gebruik eerst de zalf om de wrat los te weken en daarna stip ik ze zonodig aan met vloeibare stikstof en dat werkt in de meeste gevallen goed.' Veraart bestrijdt de conclusie uit de Cochrane-review dat andere methoden niet werken.

'In de gevallen van grote wratten op de voet grijp ik naar andere middelen, zoals bleomycine-injecties, die wel helpen.' Hij geeft aan voorzichtig te zijn met het interpreteren van een Cochrane-review als er zo weinig gegevens zijn. Als er niet veel bekend is, dan kun je weinig conclusies trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden