Wraps met geroosterde biet en avocadosaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Wraps met geroosterde biet en avocadosaus (hoofdgerecht voor 4 personen).

Loethe Olthuis
Avocado's. Beeld
Avocado's.Beeld

'Hoe krijg je Nederland aan de peulvruchten?', kopte de Volkskrant laatst, met een soeprecept van Saida Nadi-Benali erbij. Heerlijk, maar rauwe peulvruchten, die je vaak eerst nog moet weken en dan lang koken, daar krijg je Nederlanders echt niet warm voor. 'Ik weet niet hoe ik ze moet klaarmaken', dat is een goede smoes, als niet elke supermarkt tegenwoordig zou uitpuilen van blikken en potten met al gekookte bonen in elke vorm, smaak en kleur. Dus dat klaarmaken is al geregeld. Maar hoe en waarin verwerk je ze?

Chili met of zonder carne en bruinebonensoep zijn best lekker, maar een tikje meer creativiteit is misschien leuk. Stel: die bonen zijn wokreepjes. Of kipstukjes. Wat zou u daarmee doen? Juist. Wokken met groente én kidneybonen. Pasta? Lekker met tomatensaus en flageolets. Salade met champignons en linzen. Curry of couscous, kikkererwten zijn ervoor gemaakt. Maar bonen smaken toch erg flauw? Alsof rauw vlees zo smakelijk is. U moet ze natuurlijk wel lekker kruiden, die bonen, zoals in deze wraps. Vervang de yoghurt of zure room eventueel door sojayoghurt (wel vrij zoet) of wat scheutjes koud water extra.

Ingredienten

4 rauwe bietjes, geschild, in dunne reepjes
4 uien, gepeld, elk in 8 parten
10 eetl. olijfolie
2 theel. zout
1 rood pepertje, fijngehakt zonder zaadjes
2 tenen knoflook, heel fijngehakt
4 volle theel. gemalen komijn
2 volle theel. gemalen korianderzaad
1 blik zwarte bonen à 400 g netto, afgespoeld, uitgelekt
2 rijpe avocado's
Sap van 2 limoenen
250 ml zure room of Griekse yoghurt
1 theel. zout
Blaadjes van 1 bosje koriander (of bladpeterselie), fijngehakt
2 lente-uitjes, zeer fijngehakt
8-10 zachte (tarwe-, spelt-, volkoren-) tortilla's

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bietenreepjes en uienparten in een lage ovenschaal. Roer olijfolie, 2 theelepels zout, het gehakte pepertje en knoflook, komijn en koriander door elkaar en meng door het uien-bietenmengsel. Zet 30 minuten in het midden van de oven tot de bietjes zachter, maar nog wel stevig zijn. Schep na 20 minuten de bonen erdoor met eventueel wat extra olie. Halveer intussen de avocado's, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees in een hoge kom.

Voeg tweederde van het limoensap, de zure room of yoghurt, 1 theelepel zout en 100 ml koud water toe. Pureer met de staafmixer tot een gladde, dik-vloeibare saus. Roer de korianderblaadjes en lente-ui erdoor en breng op smaak met de rest van het limoensap en zout. Zet tot gebruik koel weg. Verwarm de tortilla's één voor één in een droge koekenpan. Haal het ui-bietenmengsel uit de oven en schep om. Laat aan tafel iedereen wat bietenmengsel en avocadosaus op zijn tortilla scheppen: rol op en eet, met eventueel een tomaten-komkommersalade erbij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden