Wrange liefdesverhalen

Five Easy Pieces. Basta..

Patrick van den Hanenberg

Na het beluisteren van een album van Theo Nijland is leven even niet meer zo'n aantrekkelijke optie, zoveel nutteloosheid, domheid en ongevoeligheid is er dan voorbijgekomen. Maar ja, Nijland kan zo prachtig, vol ironie over die treurnis schrijven, dat de liefhebber op zijn minst benieuwd is naar zijn volgende plaat of theatervoorstelling.

Nijland is nadrukkelijk aanwezig bij de groep Five Easy Pieces. Deze vier dames en heer zijn als klas afgestudeerd aan de Amsterdamse Academie voor Kleinkunst. Ze hebben zalige stemmen die mooi met elkaar kleuren, en een fijne neus voor goed materiaal. Fraaie bijdragen van Raymond van het Groenewoud en van De Vliegende Panters. Maar het zijn vooral de zeven schitterende nummers die Theo Nijland voor deze groep schreef, die dit debuutalbum zo aantrekkelijk maken. Mooie langs-elkaarheen-conversaties, wrange liefdesverhalen en cynische kunstbeschouwingen. Muzikaal verlangt Nijland nogal wat van de vocalisten: parlando, ongrijpbare jazz, rock en lieflijke melodielijnen die na een paar maten bruusk de andere kant opvliegen. De Five Easy Pieces voelen zich er hoorbaar goed bij.

Krang: Aait. Coast to Coast.

Als cabaretier is Andranuel altijd een buitenbeentje gebleven, die er een groot behagen in schept om zoveel mogelijk te sarren en te prikkelen. Ook als rockmuzikant is hij moeilijk in te delen. Met zijn groep Krang heeft hij de ruigheid van Normaal, de posche kracht van de Angry Young Men, en de ongepolijste onbevangenheid van de eerste albums van The Band. De degelijke rockhouding van de muzikanten staat garant voor een fris geluid zonder clich Drummer Adri Karsenberg wil iets anders gaan doen, en aangezien men had afgesproken dat de band zou worden opgedoekt als een van de leden zou ophouden, is Aait helaas het laatste album van de groep uit Diepenheim. Jammer voor fans van weerbarstige pop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden