Wrakingsverzoek Moszkowicz afgewezen, Wilders-proces gaat door

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat gewoon door. De wrakingskamer heeft vandaag het wrakingsverzoek dat advocaat Bram Moszkowicz vrijdag indiende afgewezen. Volgens de wrakingskamer is de schijn van partijdigheid door het optreden van de rechtbank niet gewekt.

De rechters van de wrakingskamer Beeld anp

Moszkowicz had vrijdag verzocht een onderzoek in te stellen naar mogelijke meineed van getuige Bertus Hendriks. De rechtbank vond dat niet nodig, omdat er volgens de rechters helemaal geen sprake van meineed was. Een rechtbank kan dat besluiten, mits de motivering daarvoor zo onbegrijpelijk is dat alleen al daarom partijdigheid of vooringenomenheid vermoed kan worden. Dat was naar het oordeel van de wrakingskamer niet het geval. Moszkowicz kan in hoger beroep gaan tegen de uitspraak om uit te vinden of die 'juridisch houdbaar' is, aldus de wrakingskamer. 'Een wraking is daarvoor niet het geëigende middel.'

Toelichting
De wrakingskamer ging ook nog in op de toelichting die Moszkowicz vrijdag hield bij zijn wrakingsverzoek. Volgens de rechtbank kwam hij daarin met nieuwe argumenten, die hij op het moment van wraken niet aanvoerde. Dat is volgens de wet wel verplicht, aldus de wrakingskamer. Sommige argumenten van Moszkowicz zijn daarom niet ontvankelijk verklaard.

De wrakingskamer doelde op de irritatie van de advocaat dat hij aanvankelijk de getuigen niet als eerste mocht horen. Daarbij merkte de wrakingskamer op dat irritatie sowieso geen reden is om te wraken.

PVV-leider Geert Wilders toonde zich teleurgesteld over de afwijzing van het wrakingsverzoek. Hij twitterde: 'Teleurstellend dat wrakingsverzoek is afgewezen. Hoge heren houden elkaar de hand weer eens boven het hoofd. Het circus gaat nu weer verder.'

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.