Nieuws

Wrakingsverzoek Marengo zonder zitting afgewezen, advocaat Weski: ‘Ik word tot zwijgen gebracht’

Een wrakingskamer heeft het verzoek van advocaat Inez Weski om de rechters in het liquidatieproces Marengo te wraken, ongegrond verklaard. De afwijzing bereikte Weski woensdagochtend schriftelijk, zonder motivering en zonder dat zij is gehoord.

Volgens verschillende advocaten in het Marengo-proces heeft de wrakingskamer geen oog heeft voor de belangen in dit proces, en ‘geen begrip heeft voor de enorme gevoeligheden’. Beeld ANP
Volgens verschillende advocaten in het Marengo-proces heeft de wrakingskamer geen oog heeft voor de belangen in dit proces, en ‘geen begrip heeft voor de enorme gevoeligheden’.Beeld ANP

‘Ontluisterend’, zegt Weski hierover. ‘Ik zat vanochtend een pleitnota voor de wrakingskamer te schrijven. Als ik had geweten dat ze me niet gingen horen, zou ik die pleitnota hebben toegestuurd. Ik kan geen argument bedenken dat deze gang van zaken rechtvaardigt. Ze zijn wettelijk verplicht partijen te horen. Dit is een vorm van rechtsweigering.’

Volgens haar wordt de verdediging hiermee ‘tot zwijgen gebracht’. Weski mocht dinsdag op zitting geen powerpoint-presentatie houden over berichten op de iPhone van Marengo-kroongetuige Nabil B. De rechters oordeelden dat zij daarmee de privacy van de kroongetuige en degenen met wie hij berichten uitwisselde, zou schenden. Volgens de rechtbank moest Weski de officier van justitie eerst vragen of het Openbaar Ministerie de iPhone-berichten in het strafdossier wil voegen. Als ze zich niet tot het OM wil wenden, zou ze haar presentatie voor de rechtbank omwille van de privacy van de betrokkenen moeten houden achter gesloten deuren. Daarop betichtte Weski de rechters van vooringenomenheid en deed zij haar wrakingsverzoek.

Niet-ontvankelijk

Zij kreeg bijval van veel andere advocaten in dit proces. Al hun verzoeken zijn woensdagochtend door de wrakingskamer niet-ontvankelijk verklaard, eveneens (nog) zonder motivering. Niet duidelijk is wanneer de wrakingskamer met zijn aangekondigde motivering komt.

‘De sfeer in dit proces verslechtert’, benadrukte advocaat Shirley Splinter woensdag op de Marengo-zitting die ging over de voorlopige hechtenis van enkele verdachten. ‘Het is vervelend dat u bent gewraakt’, zei ze tegen de rechtbank, ‘en vervelend voor ons, de verdediging, om dit te doen. Wij zijn in ons wrakingsverzoek kennelijk niet-ontvankelijk verklaard zonder toelichting. Dat komt op mij over als: dit is zo’n slecht verzoek, daarvoor willen we niet eens bij elkaar komen. Dat geeft een heel vervelend gevoel voor iedereen, ik denk dat het goed is om dat hier te benoemen.’

‘We moeten nog lang met elkaar verder’, beaamde de rechtbankvoorzitter. ‘En dat moet’ op een fatsoenlijk manier. Daar zijn we het allemaal over eens.’ Hij wilde inhoudelijk niet op het oordeel van de wrakingskamer ingaan zolang de motivering ontbreekt.

Geen grip

Na de zitting zeiden verschillende advocaten die niet met name genoemd willen worden, tegenover de Volkskrant dat ‘de wrakingskamer geen oog heeft voor de belangen in dit proces, en geen begrip heeft voor de enorme gevoeligheden. Hier worden mensen doodgeschoten. Hier moeten mensen worden beveiligd. Dit is stijlloos van de wrakingskamer.’ Zij stellen dat de wrakingskamer hiermee bijdraagt aan de verslechtering van de onderlinge sfeer. In Marengo botst het geregeld tussen alle procespartijen.

Het is de derde keer dat de rechtbank in het Marengo-proces vergeefs is gewraakt, sinds het proces in 2018 op gang kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden