Wrakingsverzoek in proces-Wilders 'volstrekt kansloos'

Op verzoek van Wilders heeft advocaat Geert-Jan Knoops een wrakingsverzoek aangekondigd. Hij wil dat rechter Elianne van Rens van de 'minder, minder, minder'-zaak wordt gehaald. Wilders vindt haar bevooroordeeld. Volgens een woordvoerder van het OM is het wrakingsverzoek echter 'volstrekt kansloos'. Vrijdag om 10.00 uur komt de wrakingskamer bijeen.

Gert Jan Knoops, de advocaat van Wilders.Beeld anp

Het is niet op voorhand bekend wanneer de wrakingskamer uitspraak doet. Dat kan direct zijn, maar in theorie ook twee weken later. Het is daarom nog onduidelijk of het proces tegen Wilders, die onder meer wordt vervolgd voor aanzetten tot haat, vertraging zal oplopen.

Van Rens werd al in april door Geert Wilders verzocht zich terug te trekken omdat zij zich in het verleden negatief zou hebben uitgelaten over politieke standpunten van zijn partij. Dit verzoek werd toen niet gehonoreerd.

'Vanmiddag onderbrak Knoops plots het betoog van de benadeelde partijen om te melden dat de verdediging geen vertrouwen meer heeft in de onpartijdigheid van één van de rechters', vertelt Volkskrant-verslaggever Huib Modderkolk over de telefoon. Van Rens heeft volgens Knoops een onjuiste rechtsopvatting van het begrip 'onverdraagzaamheid' en de jurisprudentie daarover. Daarom is zij vooringenomen, stelt de raadsman.

'Wat een vreselijke vooringenomenheid van deze rechter die haar PVV haat nauwelijks kan verhullen bij de ondervraging van Professor Cliteur', twitterde Wilders vanmiddag al.

'Nationaliteit is niet hetzelfde als ras'

Getuige-deskundige Paul Cliteur huldigde tijdens de zitting de stelling dat een nationaliteit niet hetzelfde is als een ras. Volgens hem wordt in de wet alleen gesproken over discriminatie op basis van ras, geloof, handicap, geslacht of seksuele geaardheid, maar niet over nationaliteit of herkomst. 'Je kunt ook zeggen: wenst u minder Amerikanen, minder Maleisiërs of Syriërs in Nederland. Dat is misschien hardvochtig, maar geen racisme.'

Officier van justitie Wouter Bos wees hem tijdens de zitting op het internationale verdrag tegen rassendiscriminatie, waarin behalve ras en huidskleur ook nationale afkomst wordt genoemd.

Verslaggever Modderkolk meldde eerder vandaag al dat de rechtbank de getuige-deskundige Paul Cliteur 'opvallend vaak onderbreekt'. 'Het Openbaar Ministerie en de rechtbank zijn zeer kritisch over zijn getuigeverklaring, en er ontstaat irritatie. De rechtbank verwijt hem slechts een filosofische interpretatie van het strafrecht te geven, en geen juridische. Deze kritiek leidt weer tot wrevel bij Knoops. De raadsman van Wilders benadrukt dat Cliteur niet opgeroepen is om zijn mening te geven, maar vanwege zijn deskundigheid op het gebied van rechtsgeleerdheid.'

'Cliteur geeft toe dat er verschillende interpretaties mogelijk zijn, en dat hij vanuit zijn vakgebied een meer filosofische interpretatie hanteert dan de rechtbank. (...) Overigens geeft Cliteur tijdens de zitting te kennen dat hij zich niet onheus bejegend voelt door de rechtbank.'

Rechter Elianne van Rens.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden