Nieuws

Wrakingskamer: advocaat Ridouan T. vroeg op verkeerde gronden om objectiviteit rechters te onderzoeken

De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank heeft alsnog een verklaring gegeven voor het afwijzen van een wrakingsverzoek van advocaat Inez Weski in het Marengoproces. De advocaat van Ridouan T. deed het verzoek op verkeerde gronden.

Advocaat Inez Weski komt aan bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, voorafgaand aan de hervatting van het liquidatieproces Marengo.  Beeld ANP
Advocaat Inez Weski komt aan bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, voorafgaand aan de hervatting van het liquidatieproces Marengo.Beeld ANP

Dat zegt de wrakingskamer vrijdag in een verklaring. De kamer van de rechtbank had woensdag al bekend gemaakt dat het wrakingsverzoek in het Marengoproces was afgewezen. Bij zo’n verzoek wordt de gevraagd om een onderzoek naar mogelijke vooringenomenheid van de rechters. De wrakingskamer wees dit verzoek zonder zitting en verklaring af, tot ontsteltenis van Weski en andere advocaten van verdachten.

Een zitting in de strafzaak rond de organisatie van topcrimineel Ridouan T. verliep dinsdag ronduit chaotisch. Het Algemeen Dagblad had die ochtend vertrouwelijke appberichten van kroongetuige Nabil B. onthuld. B. verstuurde de berichten heimelijk vanuit zijn cel. Die app-berichten roepen het beeld op dat B. vooral besloot kroongetuige te worden uit financieel gewin.

Weski wilde dinsdag een presentatie geven over die appberichtjes, die de betrouwbaarheid van B. mogelijk schaden. Zowel de advocaten van Nabil B. als het Openbaar Ministerie en de rechtbank waren tegen het openbaren van de berichten. Weski moet wachten tot die onderdeel van het strafdossier zijn. De advocaat diende daarop een wrakingsverzoek in, ze verdenkt de rechtbank van partijdigheid en vooringenomenheid.

Onrust

Het verzoek is afgewezen omdat Weski het verzoek volgens de wrakingskamer op de verkeerde gronden deed. Zij wraakte de rechters op grond van de tussenbeslissing om geen toestemming te geven de berichten van de kroongetuige te openbaren. En een tussenbeslissing, zoals deze, geldt sinds 2018 niet meer als gegronde reden voor een wrakingsverzoek. De motivatie van de rechter wel. Had Weski de rechters willen wraken, dan had zij de redenering van de rechter om de de presentatie met de appjes moeten wraken.

Eerder deze vrijdag stuurde de Amsterdamse rechtbank een uitnodiging naar de betrokken officieren en advocaten in het Marengoproces, om in gesprek te gaan over de ontstane onrust. Dinsdag is een nieuwe zitting in het proces.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden