Nieuws

Wrak van vermiste onderzeeër gevonden: alle bemanningsleden omgekomen

Het wrak van de vermiste onderzeeboot KRI-Nanggala 402 is gevonden. Alle 53 bemanningsleden zijn omgekomen. Het wrak was in drie stukken gebroken. De Indonesische president Joko Widowo heeft de familie van de omgekomen bemanning gecondoleerd. Namens de Indonesische bevolking sprak hij zijn diepe verdriet uit.

Twee van de 24 schepen die betrokken waren de zoektocht naar de Indonesische onderzeeër. Beeld AP
Twee van de 24 schepen die betrokken waren de zoektocht naar de Indonesische onderzeeër.Beeld AP

De Nanggala begon afgelopen woensdag aan een torpedo-oefening ten noorden van Bali. Al snel na het begin van de oefening raakte de onderzeeboot zoek. Voor de bemanning was tot vrijdagnacht zuurstof aan boord. In een race tegen de klok werd door de Indonesische marine naar de Nanggala gezocht, met hulp van Australië, de Verenigde Staten, Maleisië, Singapore en India. Nu meldt de Indonesische maarschalk Hadi Tjahjanto dat het wrak is gevonden.

Zaterdagochtend werd met sonarapparatuur een object ontdekt dat op een onderzeeboot leek. In het water werden wrakstukken en voorwerpen gevonden die naar de Nanggala wezen, zoals torpedo-apparatuur, smeermiddel voor de periscoop, een pijp voor koelvloeistof en gebedsmatjes. De hoop op overlevenden was toen al vervlogen. Niet alleen was de zuurstof aan boord op, de boot lag ook op 850 meter diepte, terwijl hij maar 500 meter diep kan duiken. De ronddrijvende voorwerpen wijzen erop dat de romp is gebarsten door de druk van het water op grote diepte.

De oorzaak van de schipbreuk is onbekend. De Nanggala moet snel en plotseling zijn gezonken, omdat de bemanning geen noodsignalen meer heeft afgegeven. Wellicht heeft zich een explosie van een accu voorgedaan of is de boot onder water gelopen door een defect aan een buis. Als een onderzeeboot water maakt, kan het compartiment dat onder water staat worden afgeschermd met een waterdichte deur. Maar als dat niet lukt door een technische storing of een explosie aan boord, kan de boot snel zinken. De KRI-Nanggala 402, aangedreven door een dieselmotor, is in 1977 in Duitsland gebouwd en werd in 2012 geheel gereviseerd in Zuid-Korea.

Ongelukken met onderzeeboten zijn betrekkelijk zeldzaam, maar lopen vaak rampzalig af. In 2000 zonk de Russische onderzeeër Koersk in de Barentszzee, na explosies aan boord. Het grootste deel van de bemanning kwam meteen om het leven, maar 23 mannen overleden pas later aan zuurstofgebrek.

In 2017 werd een Argentijnse onderzeeboot vermist in de Atlantische Oceaan. Het wrak werd bijna een jaar later teruggevonden op een diepte van 800 meter. In 2005 werden de zeven bemanningsleden van een Russische mini-onderzeeër gered, drie dagen nadat hun boot verstrikt was geraakt in visnetten en kabels in de Stille Oceaan. Ze hadden nog maar voor zes uur zuurstof in voorraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden