Wraak

Het is tamelijk ongewoon dat een columnist, tevens boekenrecensent van een krant, in zijn wekelijkse rubriekje een collega-recensent van dezelfde krant publiekelijk de oren wast....

In mijn bespreking van Nu en altijd, een bundel columns van Marjoleine de Vos (Cicero, 9 februari), zou ik 'de suggestie van onzuiverheid' hebben gewekt, de onzuivere suggestie uit te zijn op wraak. Die wraaklust zou, aldus Fens, zijn opgewekt door de kritiek van De Vos op een artikel van mijn hand uit december 1999, waarin onder meer de historische betrouwbaarheid van een aantal elementen uit het kerstverhaal in twijfel werd getrokken.

Ik heb De Vos' stukje destijds geamuseerd gelezen. Het heeft bij mij geen kwaad bloed gezet, laat staan dat het wraakzucht heeft opgeroepen. Het was dan ook met milde ironie dat ik mezelf als figurant opvoerde in de lange rij mensen die er van De Vos van langs krijgen in haar bundel.

Dat ene feit is voor Fens het bewijs van mijn onzuivere handelen en mijn lust tot revanche. Een merkwaardige redenering omdat Fens daarmee in feite suggereert dat er geen wolkje aan de lucht zou zijn geweest wanneer ik die 'Volkskrant-recensent die de historische betrouwbaarheid van het kerstverhaal in twijfel trekt' níet zou hebben gememoreerd.

Geen wraak dus. Mijn bewondering voor haar poëzie steek ik in mijn recensie niet onder stoelen of banken, en ook de columns die zij aan bijvoorbeeld taal en poëzie wijdt krijgen lof toegezwaaid. Dat doet iemand niet die vervuld is van wraakgevoelens.

Fens zou in mijn plaats hebben afgezien van een bespreking, schrijft hij. Dat is mooi van hem. Hij kent De Vos persoonlijk. Ik niet. Ik had dan ook geen enkele reden het boek níet te recenseren toen de Cicero-redactie het mij ter beoordeling toestuurde.

Maar Fens is onkreukbaar. De naald van zijn morele balans bibbert voortdurend tussen de gramstreepjes. Behalve als hij zonder enig bewijs mij onzuiverheid verwijt en daarmee uit kennelijke sympathie voor Marjoleine de Vos precies datgene doet waarvan hij mij beticht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.