Wraak VS na neerschieten helikopter

Bijna een week na het sneuvelen van 22 Navy SEAL-commando's in Afghanistan, heeft het Amerikaanse leger de Talibanstrijder gedood die hun helikopter uit de lucht schoot. De schutter, verantwoordelijk voor Amerika's zwaarste verlies in Afghanistan, kwam dinsdag om het leven bij een bombardement.

AMSTERDAM - Bij de luchtactie werden zo'n tien Talibanstrijders gedood die waren betrokken bij de bloedige aanval op de Chinook-helikopter. Dit heeft de hoogste Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal John Allen, woensdag bekendgemaakt.


Volgens het Amerikaanse leger kan, op basis van 'inlichtingen' op de grond, met grote zekerheid worden gezegd dat de schutter onder de doden is. De Taliban ontkenden later dat hij is gedood. Het nieuws komt een dag nadat president Obama op de luchtmachtbasis Dover afscheid nam van de 30 Amerikanen die omkwamen bij de Taliban-aanval. Ook acht Afghanen werden gedood toen de Chinook neerstortte in de Tangi-vallei in de provincie Wardak.


De pechmissie van SEAL Team 6, een elite-groep binnen de Navy SEAL's, blijft vragen oproepen. Zo is nog altijd onduidelijk waarom Amerika's beste commando's werden ingezet bij een 'doorsnee-missie' tegen de Taliban. Ook het doel van hun missie draagt bij aan de verwarring.


De afgelopen dagen zei de NAVO dat de special forces vrijdag een Amerikaanse eenheid moesten ontzetten die onder vuur lag van de Taliban. Maar woensdag meldde CNN dat de marinecommando's achter Talibanstrijders moesten aangaan die het strijdtoneel wilden ontvluchten.


Het Pentagon begon woensdag een onderzoek naar het neerstorten van de Chinook. Het toestel werd in de nacht in de Tangivallei uit de lucht geschoten door een Taliban-strijder met een 'simpele' RPG 7-raketwerper. De 12 ton zware Chinook, de grootste Amerikaanse legerhelikopter, veranderde in seconden in een enorme vuurbal. 'Vanwege het catastrofale karakter van de crash', zo meldde het Pentagon, 'konden de slachtoffers niet worden geïdentificeerd.' Forensische experts van de krijgsmacht moeten alsnog proberen de militairen te identificeren.


Voor het geheimzinninge SEAL Team 6, de 'elite binnen de elite' genoemd, is het de tweede keer dat ze in korte tijd prominent in het nieuws komen. In april werd de kleine eenheid wereldnieuws nadat ze Osama bin Laden wist te doden in het Pakistaanse Abbottabad. Juist daarom werden de wenkbrauwen gefronst toen zaterdag bekend werd dat de eenheid was ingezet bij de operatie in de Tangivallei.


SEAL Team 6 wordt doorgaans in Afghanistan ingezet voor de jacht op high value targets, zoals personen in de top van Al Qaida en de Taliban. Maar de Talibanleider die een groep Army Rangers, ook een special forces-eenheid, in de vallei moest pakken, was niet van dat kaliber. Toen de Rangers onder vuur kwamen van de Taliban, vroegen ze om hulp.


Nachtoperaties

Hoewel voor dit soort snelle reddingsoperaties normaal andere eenheden worden ingezet, werd het 'kostbare' SEAL Team 6 op pad gestuurd. Allen verdedigde woensdag het besluit om de Chinook en de commando's in te zetten. 'We hebben het afgelopen jaar een paar duizend van deze nachtoperaties uitgevoerd, en dit is voor het eerst dat dit is gebeurd.'.


Ook het bekendmaken van de namen van de SEAL-commando's zorgt in Washington voor commotie. Het is gebruikelijk dat de namen van gesneuvelde militairen worden vrijgegeven. Maar de top van de special forces-eenheden wil dit nu niet. Het US Special Operations Command is bang dat de families van de gesneuvelde SEAL's worden bedreigd door de Taliban en Al Qaida. Sommige familieleden hebben de identiteit van een aantal SEAL's al gepubliceerd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden