Wraak op minnares erger dan de dood

Erger dan de dood - zo is deze vorm van wraak bedoeld. Telkens als het slachtoffer in de spiegel kijkt, weet ze: ik ben afzichtelijk....

Twintig maanden geleden werd Som Rasmey met zuur bewerkt door een woedende bedrogen echtgenote. Deze vrouw, Minh Rinath, liet er geen misverstand over bestaan waarom zij dit deed. 'Hij is van mij', zei ze over haar man. 'Nu wil hij je nooit meer zien.'

Som Rasmey, die nu 24 jaar is, was een buitengewone schoonheid . De aanval, waarbij drie andere vrouwen haar vastpakten bij haar armen, benen en haar, heeft niet alleen haar uiterlijk verminkt. Ook psychisch is zij kapot. 'Ik heb de ziel van een oude vrouw gekregen', zegt ze. 'Mijn lichaam leeft nog, maar mijn ziel is dood.'

De afgelopen twee jaar is het aantal aanvallen met zuur in Cambodja angstwekkend toegenomen. Meestal zijn het wraakacties van bedrogen echtgenotes op de minnares van hun man. Licadho, een Cambodjaanse organisatie die zich inzet voor de mensenrechten, registreerde vorig jaar twintig van dit soort aanslagen. Het lijkt wel alsof de bedrogen echtgenotes elkaar op een idee brengen.

'De echtgenote wil haar rivale niet doodmaken', zegt Maniline Ek, een Amerikaanse die als vrijwilligster werkt in een opvanghuis voor vrouwen in Phnom Penh. 'Ze wil dat die de rest van haar leven moet lijden. Alle mensen die naar haar kijken zullen zeggen: ''Oh, die heeft iets gehad met de man van een ander''.'

Het is een strijd tussen verdrukten - vrouw tegen vrouw. In Cambodja ligt de macht vrijwel geheel bij de man. De overspelige man wordt bijna nooit het doelwit van een aanval. Het Cambodjaanse Crisiscentrum voor Vrouwen registreerde vorig jaar slechts één geval waarin de man werd belaagd. Dat was precies de enige keer dat de dader werd gestraft.

Het is in Cambodja heel gewoon dat mannen - zeker mannen met macht - er een tweede vrouw op nahouden. Het bedriegen van de officiële echtgenote is zo'n alledaags verschijnsel dat er talloze liedjes over geschreven zijn.

De aanval die de meeste publiciteit kreeg, werd eind 1999 gepleegd door Khourn Sophal, de echtgenote van een onderminister. Het slachtoffer, de 18-jarige actrice en zangeres Tat Marina, werd verschrikkelijk verminkt toen de echtgenote met hulp van verscheidene lijfwachten een flesje zuur over haar uitgoot.

Een woordvoerder van de regering noemde die actie een strikt persoonlijke aangelegenheid 'tussen de eerste en tweede vrouw'. Hoewel er een aanklacht is ingediend tegen Khourn Sophal, is er tot op heden geen enkele poging gedaan haar te arresteren.

Drie jaar geleden was de vrouw van een nog hogere regeringsfunctionaris betrokken bij een schietpartij waarbij de populairste zangeres van Cambodja, Piseth Pilika, om het leven kwam. Die regeringsfunctionaris was niemand minder dan premier Hun Sen. Er is niemand aangehouden of aangeklaagd.

Doorgaans zijn de vriendinnen of tweede vrouwen van invloedrijke mannen arme jonge vrouwen, wier schoonheid hun enige kapitaal vormt. En als dat tot conflicten leidt, dan staan ze machteloos.

Som Rasmey ging op haar vijftiende van school om geld te verdienen voor haar familie. Ze verkocht aan de kant van de weg kokosnoten, sigaretten en flessen benzine. Drie jaar geleden werd zij opgeleid tot serveerster. In het restaurant trok zij al gauw de aandacht van de machtige kolonel Lim Sok Heng. Haar leven veranderde op slag: modieuze kleren, strandvakanties, zelfs een reisje naar Hongkong. En toen kwam er een baby.

Wel kreeg Som Rasmey steeds meer angst voor de wreedheid van de kolonel en de bedreigingen van zijn vrouw. Ze wilde van hem af, maar hij sloot haar op en liet haar dag en nacht bewaken. Zijn obsessie moet zijn vrouw tot razernij hebben gebracht. Som Rasmey werd overvallen toen ze bezig was haar zeven maanden oude baby te voeden. Ze kon het kind nog net opzij leggen.

'Ze goot een flesje leeg over mijn hoofd. En toen nog een half flesje. Het was of mijn hele lijf in brand stond', vertelt Som Rasmey. Uiteindelijk kwamen de buren haar te hulp. Terwijl ze werd afgevoerd naar het ziekenhuis, hoorde zij de baby huilen. Dat was het laatste dat zij van haar kind hoorde. De kolonel en zijn vrouw namen het meisje bij zich in huis .

De kolonel haalde Som Rasmey uit het ziekenhuis en sloot haar opnieuw op. Dit keer helemaal in Vietnam, omdat hij bang was dat ze moeilijkheden zou maken. Zes maanden later wist ze te ontsnappen en keerde ze terug naar huis, zo verminkt dat haar familie haar eerst niet herkende.

Som Rasmey is het eerste slachtoffer dat een rechtszaak begon tegen de vrouw die haar verminkte. Zij eist schadevergoeding en wil haar kind terug. Maar de Cambodjaanse rechters hebben nog steeds een heilig ontzag voor met mensen met macht en geld.

De rechter toonde weinig geduld met Som Rasmey. Hij verwierp haar eis haar het kind terug te geven. Haar belaagster werd veroordeeld tot twee jaar gevangenis - voorwaardelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden