Wraak na mislopen van balletrol Jaloezie Anzjelina Vorontsova

ARNOUT BROUWERS

Jaloezie is de kroonprinses van alle hoofdzonden waarmee het Moskouse Bolsjojtheater is begiftigd. 'Ze laten me hier niet dansen. Je hebt geen idee hoe lang ik al vraag om het Zwanenmeer te dansen, maar ze weigeren', zegt de talentvolle balletdanseres Anzjelina Vorontsova op 6 februari in een interview met Time. Drie weken eerder is een emmer bijtend zuur in het gezicht gegooid van artistiek directeur Sergej Filin, maar daarover geen woord.

Filin - dat is de man die haar te dik vindt, die haar een glansrol weigert, die zijn eigen lievelingsdanseressen meer betaalt dan andere (en/of het bed met ze deelt), en die in staat van permanente oorlog verkeert met zowel haar mentor Tsiskaridze als haar man Dmitritsjenko. Later zal Dmitritsjenko toegeven dat hij indirect achter de aanval zit - al ging dat zuur hem veel te ver - maar de theaterleiding verdenkt Tsiskaridze er nog altijd van de echte kwade genius te zijn.

Jaloezie is meestal eenrichtingsverkeer, maar niet in het Bolsjoj. Tsiskaridze is jaloers op Filin, wiens baan hij al geruime tijd claimt wegens zijn eigen geweldigheid. Maar Filin is ook jaloers op Tsiskaridze, die hem heeft bestolen van zijn vroegere oogappel Vorontsova. Want het was Filin die haar uit de provincie naar het Stanislavski-theater in Moskou haalde toen hij daar balletmeester was. Maar Vorontsova vertrok al snel naar het Bolsjoj, waar Tsiskaridze haar leermeester werd. Toen Filin daar de baas werd, was de liefde bekoeld.

De opvliegende Dmitritsjenko heeft wellicht reden om zowel op Filin als Tsiskaridze jaloers te zijn, maar hij zegt nu dat machtsmisbruik het werkelijke motief was. Een groot deel van de dansers steunt hem en de autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de financiële handel en wandel onder Filin. Het kan verkeren, maar het leidt de aandacht af van de allergrootste artistieke zonde waar het Bolsjoj al jaren aan ten onder dreigt te gaan: middelmatigheid.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden