Wraak: alsnog prijs bij de Kunstbende

AMSTERDAM Het is tijd voor zoete wraak bij de landelijke finale van de Kunstbende, de wedstrijd voor jonge creatieve talenten....

Van onze verslaggeefster Jutta Grabowski

Ter gelegenheid van het twintigjarige jubileum van de Kunstbende mochten oud-deelnemers op het Zoete Wraak Podium nog eenmaal hun talenten tonen. De wraak bestaat erin dat ze bij eerdere edities niet in de prijzen zijn gevallen, en nu toch nog een keer mogen optreden.

Het was afgelopen zaterdag de publiekstrekker tijdens de finale. Omdat het de jubileumeditie was, stond het thema tijd centraal. De deelnemers aan Zoete Wraak bewezen dat succes naast talent vooral ook doorzettingsvermogen en een lange adem vergt.

‘Ik was teleurgesteld omdat ik vorig jaar niets gewonnen heb tijdens de Kunstbende. En ik had er nog wel zo hard aan gewerkt’, vertelt Nina Cook. Daarom besloot ze dit jaar deel te nemen aan Zoete Wraak. Haar animatiefilm met kleien poppen vertelt het verhaal van een pop die zoekt naar liefde. Op de achtergrond klinkt Toy Boy van Mika.

Met acrobatische sprongen en strakke hiphoppasjes speelt breakdancegroep Ill Skill Squad op explosieve wijze een dansauditie na. De groep wordt door het publiek met veel enthousiasme onthaald. Zij worden dan ook de winnaars van Zoete Wraak. En dat terwijl ze in 2007 geen enkele prijs wonnen.

‘Wraak klinkt wat agressief, maar we hebben deze gelegenheid wel aangegrepen om ons te bewijzen’, zegt Jacco Gardner van The Skywalkers. De band kwam in 2004 en 2005 niet verder dan de halve finale. De rauwe drumpartijen van Hugo van de Poel en de psychedelische orgelklanken van Gardner brachten het duo ditmaal tot de tweede plaats.

Onder de reguliere deelnemers viel soul- en hiphopformatie PleaSe op door het energieke optreden van zangeres Naomi Beijer. In de industriële Gashouderzaal kreeg ze het publiek zowaar aan het dansen. Het thema tijd werd goed opgepakt door PleaSe. MC Adam Bais rapte, met een grote klok om zijn nek, over de gehaastheid van de maatschappij.

PleaSe was een van de ongeveer honderd finalisten in de leeftijd van 13 tot 19 jaar die in de Amsterdamse Westergasfabriek hun talenten toonden binnen de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film & Animatie, Muziek, Taal en Theater & Performance.

De winnaars ontvingen, afhankelijk van hun discipline, cursussen en vrijkaarten en ze krijgen mogelijkheden om op te treden op diverse festivals.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden