WOZ-waarde alle huizen openbaar
De WOZ-waarde van alle huizen moet openbaar worden. En als huiseigenaren hun gemeente vragen die waardering te verantwoorden, moeten ze een uitvoeriger taxatieverslag krijgen. Staatssecretaris Weekers (Financiën, VVD) stelt dit voor aan de Tweede Kamer.
DEN HAAG/AMSTERDAM - Weekers wil het aantal bezwaren van woningbezitters tegen de waardebepaling van hun huis terugdringen. Volgens de staatssecretaris begrijpen veel huizenbezitters niet hoe de gemeente de WOZ-waarde van hun huis bepaalt. 'Het is abracadabra', vindt hij. De WOZ-waarde moet uitdrukken welke prijs voor een huis redelijke kopers en verkopers onder normale marktomstandigheden overeenkomen. WOZ staat voor waardering onroerende zaken.
De WOZ-waarde is relevant voor de portemonnee van huishoudens omdat daarop verschillende belastingen worden gebaseerd. Het gaat om de onroerende zaakbelasting (ozb) van de gemeente, en het eigenwoningforfait en de vermogensrendementsheffing in de aangifte inkomstenbelasting. Ook de waterschappen gebruiken de WOZ-waarde als maatstaf voor hun heffingen.
De staatssecretaris redeneert dat als huiseigenaren vanaf circa 2013 de WOZ-waarden van alle woningen uit de buurt kennen ze 'hun' waardebepaling niet aanvechten. Zeker niet als de gemeente veel opener is over de wijze waarop ze tot die taxatie is gekomen. Experimenten met dit laatste wijzen op een daling van het aantal bezwaren. Volgens Weekers wordt tegen 3,3 procent van de WOZ-beschikkingen bezwaar gemaakt.
Weekers' partijgenoot Jos van Rey, wethouder Volkshuisvesting in Roermond, denkt dat het aantal bezwaarschriften inderdaad vermindert als de WOZ-waarde openbaar wordt. 'Huiseigenaren zullen eerst opzoeken wat de andere huizen in hun straat waard zijn. Velen zullen ontdekken dat de waardering van hun huis niet veel afwijkt van die van vergelijkbare huizen en dan afzien van hun bezwaarschrift.'
Met het openbaar maken van WOZ-waardes is de privacy van huiseigenaren in het geding. De staatssecretaris schrijft dat hij 'de privacy-aspecten' van zijn voorstellen voor advies wil voorleggen aan privacytoezichthouder CBP. Ruim twee jaar geleden was Weekers' voorganger, de huidige minister van Financiën De Jager (CDA), tegen de openbare WOZ-waarde. Doorslaggevend argument voor hem: de privacygevoeligheid.
De Jager wilde in 2009 dat de WOZ-waarde alleen openbaar werd voor notarissen, hypotheekverstrekkers en verzekeraars. Het CBP kon zich daarin vinden, juist omdat de WOZ-waarde niet voor iedereen openbaar zou zijn, zoals Weekers nu wil.
D66 twijfelt eraan of Weekers met meer openheid over de WOZ-waarde bereikt dat er minder bezwaar tegen beschikkingen wordt gemaakt. 'Wellicht klimmen mensen juist eerder in de pen als ze weten wat de WOZ-waarde van het huis van de buren is', zegt een D66-woordvoerder.
Dat is ook het vermoeden van Marc Francke, hoogleraar Vastgoedwaardering aan de Universiteit van Amsterdam. 'Ik ben heel erg voor deze maatregel, maar dat het tot een daling van het aantal bezwaarschriften zal leiden, is volgens mij niet zeker.' Een bijkomend probleem is volgens Francke dat de woningmarkt stilstaat. 'Daardoor heeft de gemeente weinig houvast bij de waardebepaling.'
Cees Liefting, CDA-wethouder Wonen in Terneuzen, denkt dat de plannen van Weekers de gemeenten 'méér administratief gedoe opleveren, niet minder'.
undefined