Woutertje Pieterse wordt leeskampioen

De Libris Woutertje Pieterse Prijs is gevloerd door de Libris-Leeskampioen. De sponsor verlaat de prijs, waar hij negen jaar zijn naam aan had verbonden....

MICHEL MAAS

De leden van Libris, het commerciële samenwerkingsverband van boekhandelaren, vonden het mooi geweest. Een prijs is wel chic, en het prestige van de Woutertje Pieterse Prijs was niet gering, maar de leden hadden graag ook eens iets dat klanten trekt en boeken doet verkopen. En Libris is een democratische organisatie, die luistert naar haar leden, aldus verantwoordelijk manager Jaap Stelloo.

Op 15 januari wordt dus in heel Nederland De Libris-Leeskrant verspreid, met een prijsvraag waarbij driehonderd goede inzenders een Libris-Leestientje kunnen winnen (te besteden in de Libris-winkel).

De hoofdprijswinnaars (één per provincie) worden Libris-Leeskampioen, krijgen een boekenpakket van 250 gulden en 'de super grote Libris-Leestrofee'. Om de prijsvraag te kunnen oplos

sen moeten de kinderen de (Li

bris-)winkel in, waar de oplossingen in een Libris-Leestent gevonden kunnen worden.

Voor de Woutertje Pieterse Prijs is het jammer. Want het budget voor 'het pakket reclame-uitingen' van Libris is helaas niet rekbaar, aldus Stelloo.

Is het niet vreemd dat Libris zich nu terugtrekt, nadat het vorig jaar het prijzengeld nog verhoogde van tienduizend naar 25 duizend gulden?

Stelloo: 'Die twee beslissingen staan volkomen los van elkaar. Je had een AKO- en een Libris Literatuurprijs van elk 100 duizend gulden. We waren van mening dat de afstand tussen die 100 duizend en de tienduizend van de Libris Woutertje Pieterse Prijs wel erg groot was. Een verhoging van het bedrag zou bovendien een vergroting van het prestige van de prijs betekenen. Ook nu, achteraf, zijn we nog best happy met dat besluit.'

Hoewel het besluit van Libris om zich terug te trekken al dateert van april vorig jaar, is de Woutertje Pieterse Prijs er nog niet in geslaagd Venz, Calvé of Punica voor de grootste kinderboekenprijs van Nederland te strikken. Het vinden van de geschikte sponsor kan volgens Umtul Kiekens, secretaris van de Woutertje Pieterse Prijs, nog wel even op zich laten wachten.

Voor de Libris Literatuur Prijs heeft dit alles voorlopig geen gevolgen. Daarvoor is een contract van vijf jaar afgesloten, en daarvan zijn er pas twee verstreken, benadrukt Kiekens.

Michel Maas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden