Woutertje Pieterse Prijs naar Bart Moeyaert voor Broere

De Vlaamse auteur Bart Moeyaert (1964) heeft de veertiende Woutertje Pieterse Prijs gekregen voor zijn boek Broere. Aan deze jaarlijkse kinder- en jeugdboekenprijs zijn een oorkonde en een bedrag van 25 duizend gulden verbonden....

Van onze verslaggeefster

De prijs werd gisteravond in De Balie in Amsterdam uitgereikt.

De jury onder voorzitterschap van Frits van Oostrom beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 januari en 31 december 2000 werden uitgegeven. In totaal werden er door de uitgeverijen 127 boeken ingestuurd, een recordaantal. Uit de zeer uiteenlopende inzendingen, van 'poezelige plaatwerken tot en met paperbacks waarin minstens de helft van het maatschappelijk leed van hedendaags Nederland is ingenaaid', selecteerde de jury een long list van dertien boeken.

Naast het winnende boek van Moeyaert bleven er drie over die een eervolle vermelding verdienden. Dat zijn Wachten op matroos van Ingrid Godon en André Sollie, De weg naar Suckersville van Gerben Graddesz Hellinga en De hemelruiter van Anton Quintana.

Deze boeken behoren volgens de jury tot 'het beste dat het afgelopen jaar aan Nederlandstalige jeugdboeken heeft opgeleverd'. Maar na een 'lastige afweging' werd besloten de prijs aan Broere toe te kennen: 'een hartverwarmende bundel verhalen met autobiografische trekken uit de jeugd van de auteur, in beeldende zinnen geschreven en met een weldadige ironie'.

De jury prijst het vermogen van Moeyaert om in dit moeilijke genre toch afstand te houden tot het werkelijk gebeurde en zijn lef een beschrijvende stijl te hanteren (in een tijdperk van flitsende 'dialoog-met-modewoorden') zonder dat deze belegen overkomt.

Moeyaeert publiceerde eerder Duet met valse noten, Kus me en Het is de liefde die we niet begrijpen. Tot eerdere winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs behoren Paul Biegel, Toon Tellegen en Imme Dros.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden