Wouter! Mirza

Op wie ga ik stemmen? Er is nu geen tijd voor twijfel. Mijn antwoord is kort en duidelijk: op Wouter Bos....

Mirza en Kader Abdolah

Balkenende mag van anderen door blijven regeren, maar de tijd van zijn kabinet is voorbij.

Een appel die van de boom gevallen is, moet je niet weer met een touwtje aan de tak binden.

Hij was de premier van het tijdperk waarin we Afghanistan met de wederopbouw hielpen. De Afghanen hebben ons niet meer nodig. Die tijd is ook voorbij.

Balkenende was het product van de opmars van Pim Fortuyn. Hij viel en Balkenende kwam overeind. We mogen nu anders denken, anders doen.

Ik klaag niet over hem, maar Nederland heeft frisse wind nodig. En Balkenende kan die ons niet geven. Zijn normen en waarden zijn hun houdbaarheidsdatum gepasseerd.

Het CDA is niet de partij die de geest van de nieuwe samenstelling van de bevolking weergeeft. De partij is niet in staat om te begrijpen dat het land veranderd is. Het CDA mag wederom de verkiezingen winnen en Balkenende mag terug naar het torentje, maar het Christen Democratisch Appèl is een witte stoffige christelijke partij gebleven, die moeilijk tegen veranderingen kan. Figuurlijk zitten ze nog altijd in een oude vochtige kerk in de tijd van de verzuiling. Ze durven de ramen niet open te gooien om wat frisse lucht binnen te laten.

Het kabinet-Balkenende is nooit het kabinet van de gehele bevolking geweest, en al helemaal niet van het nieuwe Nederland.

De regering kon de belangrijkste maatschappelijke kwesties niet onder ogen zien. De minister-president had geen antwoord op de grootschalige immigrantenproblematiek. Hij liet dit wezenlijke probleem aan een populistische minister als mevrouw Verdonk over. En zij deed er niets anders mee dan wat graantjes vergaren voor haar partij, de VVD.

De tijd van mannetjes als Geert Wilders is definitief voorbij. Ze mogen nog wat stemmen halen, en weer een aantal zetels bezetten in de Kamer, maar ze kunnen niets doen. Ze maken zichzelf belachelijk en leggen beslag op onze kostbare tijd.

Het land heeft een nieuwe minister-president nodig om de bevolking bij elkaar te houden, om het proces van verdere verdeling van de samenleving te stoppen.

De PvdA is op dit moment de enige partij die de nodige leiding aan het land kan geven. In vergelijking met de andere partijen heeft de PvdA zich goed aangepast aan de geest van de tijd. De leden van de partij vormen een weerspiegeling van de nieuwe bevolking van Nederland in 2006.

Wouter Bos is nog jong, maar hij is slim en hij kan groeien tot een gewichtige en moderne minister-president. Hij is de juiste persoon die we als gezicht van een nieuw Nederland aan de buitenwereld kunnen laten zien.

Het kabinet Balkenende verwijderde het tolerante gezicht van Nederland. Wouter Bos kan deze mooie eigenschap weer teruggeven. Nederland is historisch veranderd. De structuur van de bevolking is voor het eerst totaal anders dan die van de eerste bewoners die aarzelend de moerassen van dit lage land binnen kwamen.

Jip en Janneke zijn niet meer van deze tijd, ze horen bij een sprookjes tijdperk waarin geen enkele Ali B. Ali C. Ali D. of Ali G. in Amsterdam, Rotterdam, of Den Haag naar school ging.

Het is november. Ooit regende het onophoudelijk rond deze tijd. Ooit werden we kletsnat van de motregen. Alles voorbij. Het land heeft een minster-president nodig die bij het nieuwe klimaat past.

Kader Abdolah

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden