Wouter Bos: 'De situatie was uniek en uitstel was geen optie'

Oud-minister van Financiën Wouter Bos benadrukt dat de beslissing om steun te verlenen aan banken tijdens de kredietcrisis genomen werd in een 'unieke tijd' waarbij 'geen tijd was voor uitstel'. Hij hoopt dat iedereen zich dat realiseert. Dat zegt hij in een reactie op het rapport van de commissie-De Wit. De commissie vindt dat Bos grote fouten heeft gemaakt tijdens de reddingsoperatie.

Redactie
Wouter Bos, oud-minister van Financiën, komt aan voor het openbaar verhoor van de Parlementaire Enquetecommissie Financieel Stelsel. Beeld anp
Wouter Bos, oud-minister van Financiën, komt aan voor het openbaar verhoor van de Parlementaire Enquetecommissie Financieel Stelsel.Beeld anp

Bos zegt waardering te hebben voor het minutieuze onderzoek dat de parlementaire enquête commissie financieel stelsel heeft gedaan 'naar een van de meest hectische periodes in de Nederlandse financiële sector'.

Het is volgens Bos nu allereerst aan politiek Den Haag om de conclusies en aanbevelingen van de commissie te beoordelen. 'Waar lessen voor de toekomst getrokken worden, zal dat altijd in het besef moeten zijn dat een toekomstige crisis volledig anders is dan de crises in het verleden.' Het is ook met die bril dat het rapport als historische reconstructie moet worden gelezen.

Bos is blij dat de commissie de daadkracht van het ministerie van Financiën prijst en onderkent dat hier sprake was van een unieke tijd. 'We hadden weinig tijd, te weinig informatie, weinig voorbeelden, weinig alternatieven maar we moesten beslissen. Uitstel was geen optie; er stond te veel op het spel. Ik hoop dat iedereen zich dat blijft realiseren. En ik hoop vooral dat geen minister van Financiën dit ooit weer hoeft mee te maken.'

Moeilijke periode
Bij de aanpak van de kredietcrisis is in 'een moeilijke periode' gewerkt aan het bewaken van de financiële stabiliteit en het zo goed mogelijk behartigen van de belangen van de Nederlandse burger. Dat stelt minister Jan Kees de Jager (Financiën) vandaag in reactie op het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie naar het overheidsingrijpen ten tijde van de kredietcrisis.

De Jager vindt het belangrijk dat het rapport er nu is. 'De commissie heeft een periode onderzocht en geëvalueerd waarin de financiële stabiliteit wereldwijd groot gevaar liep', aldus de minister.

'Overheden en toezichthouders werden in korte tijd geconfronteerd met veel verschillende kwesties die om een acute oplossing vroegen.'

Volgens De Jager heeft zijn ministerie al lessen uit de crisis getrokken. Zo zijn er, mede naar aanleiding van het eerste rapport van de commissie, diverse wetsvoorstellen ingediend om de financiële sector crisisbestendig te maken. Verder wacht De Jager de discussie in de Tweede Kamer over het vandaag gepresenteerde rapport af en zal hij de aanbevelingen verder bestuderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden